Рой Андершон притежава специфичен авторски подход – и към историите,

...
Рой Андершон притежава специфичен авторски подход – и към историите,
Коментари Харесай

За безкрайността ще зарадва феновете на Рой Андершон на 24-тия София Филм Фест

Рой Андершон има характерен авторски метод – и към историите, които споделя, и към образната интерпретация на сюжетите. Филмите му се разпознават още от първия, даже инцидентно попаднал кадър. Преди четири години неговият „ Гълъб, кацнал на клон, размишлява за битието ” получи най-голямата премия на Венецианския кино фестивал „ Златен лъв ”, а през 2019 най-новата му творба „ За безкрайността ” („ About Endlessness “) също беше удостоена с признанието на киноспециалистите и със специфичния „ Сребърен лъв “ – наградата за постановка, още веднъж във Венеция.
Животът може и да е застинал в своята монотонност, само че несъмнено има нещо под повърхностното всеобщо равнодушие, което движи човечеството и света напред. Трагикомичният акцент, присъщ за почерка на шведския режисьор, може да бъде открит в метода, по който хората се надпреварват, с цел да придадат смисъл на съществуването си. Чрез най-новата си творба Андершон прибавя размишления върху хубостта и жестокостта на нашата действителност, а феновете следят действието, сходно на пътешестване в нечий сън. Филмът е по едно и също време ода и елегия, калейдоскоп на човечността, както и безкрайна история на уязвимостта на самото съществуване…
„ За безкрайността ” приключва самобитната трилогия на Андершон, чието начало слага филмът му от 2007 година „ Вие, живите ” – отдаден на насладата и тъгата, самоувереността и тревожното безпокойствие, устрема на човешките същества да обичат и да бъдат обичани. Подобни са тематиките, които вълнуват и героите на най-новия филм на шведския занаятчия, в който вземат участие актьорите Татяна Делауни и Мартин Сернер.
Рой Андершон е роден в Гьотеборг, Швеция. Пълнометражният му игрален дебют „ Шведска любовна история “ (1970) е почетен с четири награди в Берлин. След втория си филм създателят взема решение да си вземе 25-годишна „ отмора “ от „ огромното “ кино – прави реклами и късометражни филми. Според самия него последните му произведения оформят поредност, отдадена на смисъла и смисъла на човешкото битие: „ Песни от втория етаж “ (2000), притежател на Специалната премия на журито в Кан, „ Вие, живите “ (2007), почетен с няколко интернационалните награди, измежду които и премията за най-хубав режисьор, за сюжет и филм от Шведския кино институт, и „ Гълъб, кацнал на клон, размишлява за битието “ (2014), който победи във Венеция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР