Роувърът Perseverance на НАСА засне прекрасна гледка на Фобос, който

...
Роувърът Perseverance на НАСА засне прекрасна гледка на Фобос, който
Коментари Харесай

Фобос и Марс: На път към фатален сблъсък

Роувърът Perseverance на НАСА снима прелестна панорама на Фобос, който засенчва Слънцето, в случай че се следи от повърхността на Марс. От позиция на всички марсиански микроби, които може да дебнат там, затъмнението евентуално е изглеждало злокобно, защото Фобос един ден ще се блъсна в Червената планета, безапелационни са учените.

Обреченият Фобос, най-близкият от двата спътника на Марс, от ден на ден и повече ще се доближава до планетата, до момента в който в един миг ще се блъсне в нея. Вторият ѝ спътник Деймос, ще се отдалечава, до момента в който един ден не напусне орбитата на Марс.

" We shall go down together. "
— IFLScience (@IFLScience)
„ Фобос се доближава до Марс със скорост 1,8 метра на всеки 100 години, при тази скорост той или ще се блъсне в Марс след 50 милиона години, или ще се разпадне във тип на пръстен “, се споделя на страницата на НАСА за марсианската луна.

„ Учените към този момент знаят, че Фобос е жертван “, споделят от НАСА в изказване, обсъждащо скорошното затъмнение, снимано от Perseverance. „ Луната се доближава до повърхността на Марс и някой ден, след десетки милиони години, ще се блъсне в планетата. Възможността, която имаме през последните две десетилетия да следим затъмнения от повърхността на Марс разрешиха на учените да уточняват своето схващане за „ спиралата на гибелта “ на Фобос. “

Detailed view of Phobos, one of the two moons of Mars

Cr: NASA
— Space Porn (@redditSpacePorn)
Нашата Луна се отдалечава от нас със скорост от към 3,78 сантиметра годишно, което значи, че в бъдеще нашите далечни потомци (ако човечеството оцелее) няма да могат видят цялостно слънчево затъмнение. От наша позиция Луната ще бъде прекомерно дребна, с цел да покрие Слънцето.

„ С течение на времето броят и честотата на цялостните слънчеви затъмнения ще намалеят “, сподели лунният академик от Центъра за галактически полети Годард на НАСА Ричард Вондрак.

„ След към 600 милиона години на Земята ще може да се следи хубостта и драматичността на цялостното слънчево затъмнение за финален път. “

Фактът, че нашата Луна сега може да засенчва Слънцето напълно, е удивително. Те наподобяват почти с идентични размери в небето, защото Слънцето е към 400 пъти по-далече от Земята, в сравнение с Луната, и с към 400 пъти по-голямо в диаметър. Четири милиона години по-рано, преди Луната да се отклони в сегашната си орбита, тя изглеждала към три пъти по-голяма, в сравнение с в този момент.

New Mars Curiosity 360° view filter.

You can now check out how it would be like standing on the surface of mars on your own with this new 360° Mars filter BASED ON PHOTO SHOTS by the curiosity rover.

Filter made by IG arforce.
— Space Explorer Mike
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР