Роудуей кънстракшън, дружеството което през 2019 г. получи 150 млн.

...
Коментари Харесай

Фирмата на Вълка със 150 млн. лв. кредит от ББР е прехвърлена за 100 лв.

" Роудуей кънстракшън ", сдружението което през 2019 година получи 150 млн. лева заем от държавната Българска банка за развиване, с цел да купи дребна локална пътностроителна компания, има нов номинален притежател. Това е юрист Иван Емилов Георгиев, който я придобива от Георги Йорданов за 100 лева

За действителна промяна на контрола не може да се приказва, доколкото и преди и след договорката следите към пътностроителния мегадлъжник водят към Румен Гайтански-Вълка. Постъпленията от заема бяха употребявани да се купи " Пътстройинженеринг ", относително дребен състезател с годишни обороти сред 5 и 16 млн. лева в последните 10 години, основан в кърджалийското село Груево. Предишният му притежател " Био майнинг " е компания, директна благосъстоятелност на Гайтански и за своя актив тя получи над 160 млн. лева доход и регистрира 143 млн. лева облага.
Технология на договорката
Всъщност това, което е сменило собствеността си, е компанията " Каменни фракции ". Тя обаче има 99.8% от " Роудуей кънстракшън ", което на собствен ред има съвсем целия капитал на " Пътстройинженеринг ".
Благодарение на " Роудуей кънстракшън " 165 млн. лева се озоваха в следената от Румен Гайтански " Био майнинг " Фотограф: Валентина Петрова
Досега цялата конструкция се водеше благосъстоятелност на Георги Йорданов, за който не се знае доста. Във фирмените регистри се вижда само, че преди този момент през 2009 година той записва едноличен търговец с предмет на активност товарен авто превоз и адрес в София.

Косвените връзки с Гайтански обаче не бяха изключително усърдно почистени. " Каменни фракции " е записана през 2014 година на софийския бул. " Цариградско шосе " 48-50, където е централата на " Волф " и където се обитават и други публични компании на Гайтански. Първоначално неин притежател и шеф е тогава 25-годишната Тонка Тенчева, която през днешния ден е в борда на " Кристална вода " - друга строителна компания, обвързвана с Вълка. През 2019 година " Каменни фракции " вкарва 18 млн. лева в капитала на " Роудуей кънстракшън ", а по-късно е трансферирана дружно с дъщерното си сдружение на Йорданов. Това се случва към два месеца преди получения голям заем от ББР и договорката за " Пътстройинженеринг ".
Юристът-пътищар
При юрист Иван Емилов Георгиев също елементарно се откриват връзки с Гайтански. Той от години обслужва всички вписвания по неговите компании в Търговския указател. През годините се е появявал в бордовете на негови компании, като да вземем за пример " Аква вива ". Той е и в управата на футболния клуб " Арда ", който се смята за следен и изискан от Гайтански.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР