Роторът, който беше предвиден за площадката в Белене и АЕЦ

...
Роторът, който беше предвиден за площадката в Белене и АЕЦ
Коментари Харесай

Увеличават мощността на 5-и блок в АЕЦ Козлодуй

Роторът, който беше очакван за площадката в Белене и АЕЦ „ Козлодуй “ закупи от НЕК, ще се употребява за увеличение на мощността на 5-и блок на 104 %. Това споделиха през днешния ден за предаването „ Хоризонт “ по БНР от атомната централа.
"Роторът е на територията на АЕЦ "Козлодуй ". Оглеждахме го и считахме, че е най-хубавото, вместо да се поръчва нов ротор, ще бъде по-изгодно, както за тях, по този начин и за нас. Вече остават формалностите по заплащането или прихващането на задължението на НЕК към АЕЦ "Козлодуй " за създадена електрическа сила ", уточни изп. шеф на Националната електрическа компания Петър Илиев.
Той заяви, че в това време НЕК и съветската "Атомстройекспорт " са подписали контракт за предпазване на доставеното съоръжение за АЕЦ "Белене ".
"Преди към повече от три месеца ние обявихме процедура. Вече процедурата завърши. Сега след 14-дневен период договорът ще влезе в действие. Цялата активност по консервацията и преконсервацията ще се извършва от наши чиновници, само че ще бъде под надзора на заводите-производители, представители на "Атомстройекспорт ". Договорът е подписан за пет години с възможна алтернатива за продължение още според от това, което ни е нужно, само че се надяваме, че дотогава към този момент ще имаме определен стратегически вложител и към този момент ще прехвърлим всички контракти на него ", изясни Илиев и посочи, че средствата по осъществяването на контракта за консервация са "десетки пъти по-ниски " от спекулираната сума от 1 милион лв.. Цялото съоръжение за АЕЦ "Белене " е на площадката на възможната бъдеща централа, добави още той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР