Ротационният председател на Европейския съюз - Финландия, е на път

...
Ротационният председател на Европейския съюз - Финландия, е на път
Коментари Харесай

Финландия избира най-младия си премиер на фона на стачка

Ротационният ръководител на Европейския съюз - Финландия, е на път да преодолее държавната рецесия, в която изпадна преди дни с непредвидената оставка на премиера Анти Рине.

Оглавяващата държавното управление Социалдемократическа партия направи първата стъпка като номинира за поста сегашния министър на превоза и връзките Санна Марин (34 г.).

Рине бе заставен да подаде оставка предишния вторник, откакто една от петте обединения в обединението - партията " Център ", отдръпна обществено доверието си в него поради стачката в пощенските служби и националния авиопревозвач.

Марин се наложи над вътрешнопартийния си съперник Анти Линтман със единствено 32 на 29 гласа. Следващото и уверено затруднение е вотът в Народното събрание, който би трябвало да се състои на следващия ден.

Коалиционните сътрудници на социалдемократите към този момент потвърдиха желанието си да работят за реализиране на управническата стратегия, контрактувана след изборите през април.

Ако дадат доверието си на Марин, тя ще стане най-младият министър председател на Финландия.

Застаряването на финландците и обвързваните с това провокации пред фискалния и обществения баланс ще са главното ѝ предизвикателство, сочи организация Блумбърг.

Междувременно всеобща стачка с присъединяване на 100 000 души е планувана за през днешния ден в разгара на държавната рецесия във Финландия.

В митинга ще се включат служащи от софтуерни, химически и дървообработващи предприятия от цялата страна, заяви Индустриалният съюз в страната. Протестът ще засегне и две от огромните рафинерии във Финландия.

До организирането на стачка се стигна, откакто работодатели и профсъюзи не реализираха съглашение за повишение на заплатите в индустриалния бранш. Работодателите са склонни да усилят заплатите с 0,5%, до момента в който служащите упорстват за 2,5-3%.

Според финландската организация STT икономическите загуби от стачката могат да доближат до 400 милиона евро.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР