Ростов на Дон, един от най-големите градове в страната, е

...
Ростов на Дон, един от най-големите градове в страната, е
Коментари Харесай

Защо наричат този град „южната столица“ на Русия?

Ростов на Дон, един от най-големите градове в страната, е прочут още като „ вратата към Кавказ “ и „ съветския Чикаго “.



Legion Media

Освен Москва, Русия си има и така наречен „ северна “ и „ южна “ столица. И до момента в който никой не се съмнява коя е първата – прелестният Санкт Петербург, то мнението за втората не е толкоз единно. За почетната купа се борят по едно и също време няколко града. Въпреки това, множеството хора въпреки всичко са склонни да считат, че шампионата принадлежи на Ростов на Дон.



Legion Media

Градът е ситуиран на брега на р. Дон на 40 км от Азовско море. Днес в него живеят над 1,1 милиона души (по този индикатор той изпреварва околните си съперници – Сочи и Краснодар). Освен това, от 2000 година Ростов на Дон е административен център на Южния федерален окръг (цялата страна е разграничена на осем федерални окръга), който включва три републики, три области, Краснодарския край и града от федерално значение Севастопол.



Свободни източници

Историята на този огромен и бързоразвиващ се мегаполис стартира от дребна гранична митница, основана на границата на Руската империя с декрет на императрица Елисавета Петровна през 1749 година. Дванадесет години по-късно стартира строителството на цитадела, кръстена на св. Дмитрий Ростовски.

 План на крепостта на Дмитрий Ростовски от 1768 година

План на крепостта на Дмитрий Ростовски от 1768 г.Свободни източници

Общата дължина на укрепената, издигната във форма на звезда цитадела, доближава 3,5 км. В разнообразни столетия тук служат най-хубавите военачалници в съветската история: генералисимус Александър Суворов, който няма нито едно изгубено стълкновение, и непобедимият военноморски пълководец Фьодор Ушаков. Самата цитадела по този начин и не взе участие в никакъв случай в бойни дейности.



Свободни източници

В началото на XIX в. към крепостта към този момент се е оформил цялостен град, който хората стартират да назовават Ростов. Но поради това, че го бъркат с Ростов Велики, ситуиран в Северна Русия, към името на южния град прибавят пояснението „ на Дон “.

 Преди Октомвтийската гражданска война

Преди Октомвтийската революцияСвободни източници

През Ростов на Дон минават доста от маршрутите, водещи до южните региони на империята. През 1875 година тук е открита най-голямата в района железопътна гара, известна като „ вратата към Кавказ “. Скоро по този начин стартират да назовават и самия град.

 Първият жп мост

Първият жп мостСвободни източници

В началото на XX в. Ростов на Дон става прочут и като „ съветския Чикаго “, защото по това време той е един от водещите промишлени центрове в империята. В града работят към 140 предприятия, една трета от които са с задграничен капитал.

 Офицерски часовой посреща А.И. Деникин, 1919 година

Офицерски часовой посреща А.И. Деникин, 1919 г.Свободни източници

Всички тези достижения са зачеркнати от почналата през 1917 година революция в Русия. В хода на кръвопролитния спор Ростов на Дон дълго служи като един от основните опорни пунктове на Бялото придвижване. Едва при започване на 1920 година градът е високомерен от Червената войска.



Свободни източници

В хода на Втората международна война Ростов на Дон неколкократно минава от едни в други ръце. На 21 ноември 1941 година е високомерен от елементи от немската Първа танкова дивизия, само че още на 29 ноември руската армия съумява да изтласка съперника от града. Това е първата огромна победа на Червената войска в тази война.

 По време на нацистката окупация, 14 февруари 1943 година

По време на нацистката окупация, 14 февруари 1943 г.Свободни източници

След пагубния неуспех на руското нахлуване край Харков през май 1942 година Вермахтът подхваща огромно нахлуване към Дон, Волга и Кавказ и на 24 юли още веднъж превзема града. Окончателното избавление на Ростов на Дон се случва едвам след триумфа на руската армия край Сталинград на 14 февруари 1943 година.

създател:

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР