Росица Желева е казала, че въпреки излишъка не може да

...
Росица Желева е казала, че въпреки излишъка не може да
Коментари Харесай

Василев: За какво ще се харчат 12 милиарда, за евтин руски газ ли?

" Росица Желева е споделила, че макар остатъка не може да се подсигурява, че няма да излезем на недостиг. Моят единствен въпрос е: За какво ще се изхарчат тези спомагателни 12 милиарда лв., за които разбрах, че се е говорело? Може би, с цел да си купим на ниска цена съветски газ? " Това съобщи някогашният вицепремиер и финансов министър Асен Василев по време на посещаване на " Продължаваме промяната " на нефтеното пристанище на " Лукойл Нефтохим " в Бургас. По-рано през днешния ден служебният финансов министър Росица Велкова-Желева съобщи, че не е допустимо да има втора актуализация на държавния бюджет за 2022 година " Министър Велкова доста добре знае, че това, което по-рано е изнесено, е правилно, тя дори и това споделя в брифинга. Знаете, че бюджетът към 31 юли беше с 1,5 милиард лв. остатък, допускам, че към август месец също ще е с остатък ", разяснява думите ѝ Василев.

Монопол на точка за вход на нефт в страната е дадена на концесия на " Лукойл Нефтохим "  за 35 години за сумата от 1 милиона лв., сподели някогашният вицепремиер. По думите му това е единственото пристанище, на което може да бъде разтоварен нефт в страната. Другият съпредседател на Политическа партия - някогашният премиер Кирил Петков добави, че цената, на която ГЕРБ са дали нефтеното пристанище, е равна на наема на три магазина в мола.

Василев уточни, че като длъжностен министър на финансите в държавното управление на Стефан Янев е открил, че на територията на цялото пристанище има по един митничар на промяна. " Общо седем митничари в пункта, на смени, по един митничар за цялата територия, без граничен надзор. Това започнахме да го поправяме – към този момент има същински митнически пункт, има граничен надзор, има наблюдаване ", посочи той. И добави, че в резултат на тези стъпки, след 15 години загуби, тази година " Лукойл "  е на облага.

Бившият министър на финансите означи, че предходното редовно правителство е съумяло да контракти с Европейската комисия България да продължи да внася съветски нефт, с цел да може цените в страната да останат по-ниски. Държавите, които употребяват съветски нефт, са България, Унгария, Чехия и от елементи Румъния, като междинните цени на бензина в тях варират сред 3,00 лева и 3,20 лева А Петков напомни, че Комисията за защита на конкуренцията, която дефинира цените на горивата в България, към момента е със състав, назначен от ГЕРБ.

Василев министър посочи, че първата стъпка България да има естествен и конкурентен пазар на горивата е в рафинерията да стартират инспекции от Националната организация за приходите и Агенция " Митници ". Това беше още една граница, която беше приватизирана, съобщи той. По думите му идната стъпка е да се подмени съставът на Комисията за отбрана на конкуренцията и да се разбие монополът върху складовете и входните точки на нефт в страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР