Росен Плевнелиев, президент на Република България в периода 2012-2017 г.,

Росен Плевнелиев, президент на Република България в периода 2012-2017 г., ...

Плевнелиев: Държавният глава извърши едно правилно действие.


Росен Плевнелиев, президент на Република България в периода 2012-2017 г., коментира в студиото на "Панорама" по БНТ отказа на държавния глава Румен Радев да подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор.

Росен Плевнелиев: Държавният глава извърши едно правилно действие. Но не е прав с това, че мълча досега. И мисля, че това е особено важно да се каже. Като погледнем назад, през 2012 г. като държавен глава аз месеци преди финализиране на процедурата за избор на главен прокурор помолих публично да има минимум трима кандидати, те да имат своите концепции, да бъдат изслушани във ВСС, да се прожектира всичко това нещо в интернет и, разбира се, при една силно легитимна процедура, не беше проблем за мен да подпиша указа. Държавният глава мълча месеци наред, сега реши да действа.

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че не е възможно да бъде предложена нова кандидатура за обвинител номер 1, преди Висшият съдебен съвет повторно...

Той разкритикува Румен Радев, че се държи популистки.

Росен Плевнелиев: Не счита себе си като част от баланса и част от механизмите за взимане на решение. Той мълчи, стои и накрая отиграва по неговия си начин, изгодно за него, определена ситуация.

По думите на Плевнелиев, Конституцията е разписала много ясно следващите действия и ВСС е на ход. И ако той препотвърди избора, държавният глава Румен Радев няма никакъв друг изход, освен да подпише указа.

Източник: skandal.bg