Росен Плевнелиев: Македония има уникален исторически шансИма моменти когато съдбата

...
Росен Плевнелиев: Македония има уникален исторически шансИма моменти когато съдбата
Коментари Харесай

Росен Плевнелиев: Македония има уникален исторически шанс

Росен Плевнелиев: Македония има неповторим исторически късмет
Има моменти когато ориста подава ръка и тя би трябвало да бъде поета. Македония е изправена тъкмо пред такава обстановка. Тя има неповторим исторически късмет.

Това сподели Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012 – 2017), по време на проведената от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) с поддръжката на Фондация Конрад Аденауер полемика на тематика „ Българската и европейската позиция: Референдумът в Македония ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Европейски Съюз и НАТО направиха всичко. Това е подадена ръка от ориста, няма да има различен късмет през идващите 20 години, съобщи още Плевнелиев.

Скъпи другари от Македония, подайте и вие ръка, прикани Плевнелиев жителите и политиците на Република Македония.

Според него преди две десетилетия Македония е била 10 години преди България, само че заради поредност от неверни политически решения, сега тя е най-малко 10 години след нас.

Всичко положително, което се случи в България през последните години е с помощта на участието ни в Европейски Съюз и НАТО, счита той. И акцентира, че от 1999 година насам единствено задграничните вложения възлизат на над 40 милиарда евро.

Той счита, че има три сюжета вероятни за развиването на Македония.

Първият, както той го назова положителен, е да бъдат признати конституционните изменени от македонския парламент и Македония да има ясна вероятност, а в района да има дълготраен мир. Вторият сюжет е реален и той може да изправи страната пред нови избори, които няма да трансформират ситуацията в Македония. Третият е отрицателният и Македония да изпадне в тотална изолираност, а и допустима цялостна дестабилизация, заради желанието на албанската общественост, а и на огромна част от македонците страната да бъде част от Европейски Съюз и НАТО.

Според ръководителя на офиса на Фондация Конрад Аденауер в София Торстен Гайслер извършеният референдум на 30 септември може да се смята като победа за Русия. Гайслер разказа и несъответстващото държание на ВМРО-ДПМНЕ с политиката си на протест и екстремистки прояви.

По време на форума имаше и представители от Македония - Петър Богойевски и Андрея Стойковски. Стойковски обърна внимание на проблемите с националния изборен лист, в който са записани 1,6 млн. с право на глас. Според него действително гласоподавателите в Македония не са повече от 1,3 – 1,4 млн. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР