Росен Желязков е новият председател на Народното събрание, решиха депутатите

...
Росен Желязков е новият председател на Народното събрание, решиха депутатите
Коментари Харесай

ГЕРБ, ПП-ДБ и ИТН избраха Росен Желязков за председател на НС

Росен Желязков е новият ръководител на Народното събрание, взеха решение депутатите през вчерашния ден със 136 гласа " за ". Той получи поддръжката на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Има Такъв Народ. Депутатите от Българска социалистическа партия, " Възраждане " и Движение за права и свободи се въздържаха. " Ако 49-ото Народно събрание има по-дълъг живот от три месеца, дружно с кандидатурата на ръководителя на Народното събрание, ще има ротация с ръководителя на Комисията по правни въпроси, който ще е повдигнат от ПП-ДБ. Това е израз на доброжелателен звук сред двете политически груп ", съобщи преди този момент шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.
От " Възраждане " още веднъж предложиха депутата Петър Петров за ръководител на Народно събрание, само че кандидатурата му беше отхвърлена.
Със разногласия има ли нова коалиция, нарушава ли се Конституцията и ще се одобри ли нов бюджет мина дебатът за началник на Народното събрание. 
Намерихте метод да заобиколите Конституцията, с цел да си наместите ползите, обърна се към депутатите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от трибуната на Народно събрание. " Изборът за ръководител върви с сделки по законодателна стратегия. Но чия е тя? Тази трудност не значи да не се съблюдават законите и Конституцията. Кого залъгвате, че вършиме законодателна стратегия, само че няма да извършите държавно управление? ", попита тя. " Честито на Никола Минчев, ще бъде ръководител през лятната почивка. Това е следващ удар върху престижа на Народното събрание ", възмути се Нинова. 
Според нея по-важното от тази уйдурма е законодателната стратегия, с която върви изборът на ръководител. " В предложенията има положителни, нужни закони, част от които и ние поддържаме и обявихме като приоритет в декларацията си първия ден на Народно събрание. Разбира се, има и такива, които няма да подкрепим. Но въпросът ми е чия е тази стратегия? Част от тези закони са препоръчани от служебния кабинет, друга част са незавършени от кабинета на Кирил Петков, друга част са от предишния парламент, който започнахме и не довършихме. Кой застава зад тази законодателна стратегия - обединението на джентълмените ", зададе въпрос Нинова. (целият текст на изявлението на стр. 10 )
" Няма по какъв начин да обясните тази коалиция - нито на вашите депутати, нито на гласоподавателите си, нито хората. Защото колкото и да се пробвате да заобикаляте Конституцията, не може да заобиколите Народно събрание. Не може да заобиколите духа в тази зала ", съобщи зам.-председателят на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски. " Разбрахме, че сте в колаборация с президента, който три месеца ще би трябвало да ръководи, до момента в който изпълнявате законодателната стратегия. Той обаче би трябвало да си отреже и двете ръце. Защото първо се отхвърли от ГЕРБ, когато излезе с юмрука на площада 2020 година След това се отхвърли и от вас, когато сподели, че е сбъркал, когато ви е основал. Помните ли това нещо? Нарече ви шарлатани ", напомни Свиленски. Парламент с двама представители без ръце и парламент без ръце, а желаете да управлявате страната, заключи обстановката Свиленски.
" Сближаването сред ГЕРБ и Политическа партия дава опция в идващите три месеца да работим. Само че огромният въпрос е през това време кой ще ръководи страната? ", попита  Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия. Според него, в случай че от понеделник президентът стартира да връчва мандатите, депутатите за три месеца не могат да си свършат работата. Може би пък имате сделка с президента той да бъде част от тази завера?, допусна Стойнев. Ние ще приемем бюджет, който ще се извършва от служебното държавно управление и то може да си харчи парите както си пожелае като да вземем за пример да приготви локалните избори, възмути се той. Според Стойнев, с цел да има непоклатимост, политическата логичност е първите две сили да създадат държавно управление и прикани ГЕРБ и ПП-ДБ ясно да заявят, в случай че имат такава сделка. 
Единодушно бяха гласувани шестимата зам.-председатели. Това са Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия, Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от ПП-ДБ, Цончо Ганев от " Възраждане ", Филиз Хюсменова от Движение за права и свободи и проф. Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ.
Депутатите взеха решение да анулират Великденската си почивка и да работят като редови жители.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР