Росен Христов поясни, че с този танкер се покрива около

...
Росен Христов поясни, че с този танкер се покрива около
Коментари Харесай

Енергийният министър успя да намери къде да разтовари един танкер с втечнен газ

Росен Христов разясни, че с този танкер се покрива към една трета от потреблението на страната за месец октомври

"Успяхме да договорим слот за разтоварване в Турция на конкурентна цена и това ни разреши да приемем офертата на Cheniere за доставка на един танкер полутечен природен газ за м. октомври ", разгласи пред публицисти министърът на енергетиката Росен Христов, час откакто изтече срокът за потвърждаване на офертата на американската компания от българска страна, оповестиха от отрасловото министерство. Министър Христов разясни, че с този танкер се покрива към една трета от потреблението на страната за месеца. Още една трета ще бъде обезпечена с доставка от Азербайджан. За последната една трета следва да бъдат търсени разновидности.

"Има интерес за доставки от страна на турски компании, идната седмица стартират и диалози за увеличение на количествата от Азербайджан " – по този начин министър Христов обясни разновидностите за обезпечаване на изчезналите количества за м. октомври и отсега нататък.

Поради обстоятелството, че за ноември и декември не са контрактувани
слотове за разтоварване на конкурентни цени, опциите за доставка на още два танкера през тези месеци са отказани. Не е годна и опцията за нови четири танкера при започване на идната година.

"Оттук нататък напъните ни ще бъдат ориентирани към сключването на средносрочни контракти, които да покрият потреблението през идния зимен интервал ", разясни енергийният министър.

"Предпочитан е тръбният газ, защото по този метод се обезпечава по-добра резистентност на снабдяването ". По думите на министър Христов разполагаем газ сега има на пазара, притеснителна обаче е наклонността за растеж в цената му. Като вероятен дълготраен вид Министерството на енергетиката преглежда и вероятно присъединяване в търговете за разпределение на
слотове за 2024 година на терминала на гръцкия остров Ревитуса.

"Ако успеем да договорим това, ще закупим и полутечен газ, какъвто има сега ", сподели енергийният министър.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР