Росен Богомилов е на 28 г. Учител. Заместник-директор е на

...
Росен Богомилов е на 28 г. Учител. Заместник-директор е на
Коментари Харесай

Приобщаване е каузата на кандидат-евродепутата Росен Богомилов

Росен Богомилов е на 28 година Учител. Заместник-директор е на учебно заведение в София. Роден е и е израснал в Койнаре. Кандидат е за евродепутат от " Демократична България " от квотата на " Зелено придвижване ". В управлението е на фондацията за смяна на българското обучение - " Заедно в час ". И е ром. И е единственият ром претендент за евродепутат на тези избори.

Много от учениците в Койнаре от ромски генезис се осъществят добре и приключват висше обучение. Росен не помни в Койнаре да е имало съществено напрежение на етническа основа сред българи и роми. Една от аргументите за мирното общуване съгласно него е, че българските и ромските деца учат дружно и жителите на града се ценят като хора. Неговата детската фантазия е да стане преподавател, не вярвал, че може да я реализира. Преподавателите в учебното заведение и по-късно в университета във Велико Търново са му помогнали да повярват в себе си и да не се отхвърля.

" Всъщност да си ром в България значи всеки ден да се бориш със стандарти и клишета, да доказваш себе си непрестанно. В никакъв случай не споделям, че всички ненавиждат ромите, в противен случай има и хора с позитивни настройки. Но не са малко и хората, които са отрицателно настроени, не поради съответна причина, а за това че са чули нещо по малкия екран ", сподели Богомилов на въпрос какво е да си ром.

Той знае какво е дискриминация

Като е търсил работа, като преподавател е получавал отводи от десетки учебни заведения в София. В учебното заведение, в което работи, учат най-вече деца от малцинствата.

Росен Богомилов не харесва думата интеграция. Смята, че към този момент не носи добър заряд в себе си и е време да заговорим за приобщаване и опознаване. " Отговорността към този развой би трябвало да е споделена и да протича еднообразно и от всички заинтригувани страни. Вместо да бутаме къщи, дано там където е допустимо, да ги узаконим, да дадем късмет на бъдещето, да дадем късмет да бъдат данъкоплатци, нали сякаш това желаеме ", счита учителят.

Според него същинското приобщаване е допустимо посредством обучение

Другото изискване е консолидиране на пазара на труда. Колкото по-нисък е общественият статус на фамилията, толкоз по- малко благоприятни условия получа детето, а всяко дете би трябвало да има достъп до благоприятни условия за развиване, Богомилов счита, че би трябвало да се работи и за повишението на квалификацията на родителите, което ще отвори очите им към смисъла на образованието и към света на дейния човек.

Богомилов е поканен да се включи в " Зелено придвижване " (до скоро партия " Зелените " ) от съпредседателя и Владислав Панев, който схванал за него около работата му в " Заедно в час ". Зелените подредиха претендентите си за евродепутати с онлайн гласоподаване и Богомилов бе класиран на второ място след Албена Симеонова.

" През последните години чувам, че политиката е " мръсна " работа, считам, че е време да изградим нов облик на политиката, с цел да имаме самочувствие на европейци. Кандидат съм, тъй като имам вяра, че когато искаш позитивна смяна, ти би трябвало да си част от нея и да работиш интензивно за бъдещето на страната си, в действителност в това се показва същинското родолюбие ", дава отговор Богомилов, запитан за какво е решил да влезе в политиката и да се кандидатира за евродепутат.

Негови цели в Европейския парламент биха били просветителните политики за българите в чужбина, и по-конкретно въвеждането на българския език за матуритетен в целия Европейски Съюз, както и сполучливото консолидиране в просветителната система на възпитаници, завръщащи се в страната. Ще работи и за дейното включване на маргинализирани групи в пазара на труда.

 Росен Богомилов и Владислава Панев (последен на втория ред) на среща в читалите в столичния квартал
© Анелия Николова

Росен Богомилов и Владислава Панев (последен на втория ред) на среща в читалите в столичния квартал " Факултета "

На една от срещите с евентуални гласоподаватели Росен Богомилов приказва за това, какъв брой е значимо образованието. Ако имаме висше обучение, няма да работим в " чистотата " - съгласи се с Богомилов един от жителите на столичния квартал " Факултета " при една от предизборните срещи. Там Богомилов сподели, че основаването на етнически партии основава напрежение и за това ромите би трябвало да бъдат равноправни сътрудници, с цел да търсят равни права.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (346)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР