Росен Богомилов е на 28 г. Учител. Заместник-директор е на

Росен Богомилов е на 28 г. Учител. Заместник-директор е на ...

Приобщаване е каузата на кандидат-евродепутата Росен Богомилов.Росен Богомилов е на 28 г. Учител. Заместник-директор е на училище в София. Роден е и е израснал в Койнаре. Кандидат е за евродепутат от "Демократична България" от квотата на "Зелено движение". В ръководството е на фондацията за промяна на българското образование - "Заедно в час". И е ром. И е единственият ром кандидат за евродепутат на тези избори.

Много от учениците в Койнаре от ромски произход се реализират добре и завършват висше образование. Росен не помни в Койнаре да е имало сериозно напрежение на етническа основа между българи и роми. Една от причините за мирното съжителство според него е, че българските и ромските деца учат заедно и жителите на града се ценят като хора. Неговата детската мечта е да стане учител, не вярвал, че може да я постигне. Преподавателите в училището и по-късно в университета във Велико Търново са му помогнали да повярват в себе си и да не се отказва.

"Всъщност да си ром в България означава всеки ден да се бориш със стереотипи и клишета, да доказваш себе си непрекъснато. В никакъв случай не казвам, че всички мразят ромите, напротив има и хора с положителни нагласи. Но не са малко и хората, които са негативно настроени, не заради конкретна причина, а за това че са чули нещо по телевизията", каза Богомилов на въпрос какво е да си ром.

Той знае какво е дискриминация

Като е търсил работа, като учител е получавал откази от десетки училища в София. В училището, в което работи, учат предимно деца от малцинствата.

Росен Богомилов не харесва думата интеграция. Смята, че вече не носи добър заряд в себе си и е време да заговорим за приобщаване и опознаване. "Отговорността към този процес трябва да е споделена и да протича еднакво и от всички заинтересовани страни. Вместо да бутаме къщи, нека там където е възможно, да ги узаконим, да дадем шанс на бъдещето, да дадем шанс да бъдат данъкоплатци, нали уж това искаме", смята учителят.

Според него истинското приобщаване е възможно чрез образование

Другото условие е интегриране на пазара на труда. Колкото по-нисък е социалният статус на семейството, толкова по- малко възможности получа детето, а всяко дете трябва да има достъп до възможности за развитие, Богомилов смята, че трябва да се работи и за повишаването на квалификацията на родителите, което ще отвори очите им към смисъла на образованието и към света на активния човек.

Богомилов е поканен да се включи в "Зелено движение" (до скоро партия "Зелените") от съпредседателя и Владислав Панев, който разбрал за него покрай работата му в "Заедно в час". Зелените подредиха кандидатите си за евродепутати с онлайн гласуване и Богомилов бе класиран на второ място след Албена Симеонова.

"През последните години слушам, че политиката е "мръсна" работа, смятам, че е време да изградим нов образ на политиката, за да имаме самочувствие на европейци. Кандидат съм, защото вярвам, че когато искаш положителна промяна, ти трябва да си част от нея и да работиш активно за бъдещето на страната си, всъщност в това се изразява истинското родолюбие", отговаря Богомилов, попитан защо е решил да влезе в политиката и да се кандидатира за евродепутат.

Негови приоритети в Европейския парламент биха били образователните политики за българите в чужбина, и по-конкретно въвеждането на българския език за матуритетен в целия ЕС, както и успешното интегриране в образователната система на ученици, завръщащи се в страната. Ще работи и за активното включване на маргинализирани групи в пазара на труда.

Росен Богомилов и Владислава Панев (последен на втория ред) на среща в читалите в столичния квартал "Факултета"
© Анелия Николова

Росен Богомилов и Владислава Панев (последен на втория ред) на среща в читалите в столичния квартал "Факултета"

На една от срещите с потенциални избиратели Росен Богомилов говори за това, колко е важно образованието. Ако имаме висше образование, няма да работим в "чистотата" - съгласи се с Богомилов един от жителите на столичния квартал "Факултета" при една от предизборните срещи. Там Богомилов каза, че създаването на етнически партии създава напрежение и за това ромите трябва да бъдат равноправни партньори, за да търсят равни права.

Всичко, което трябва да знаете за:Евроизбори 2019 (346)

Източник: dnevnik.bg