Росатом и още 4 фирми са заявили желание да участват

...
Росатом и още 4 фирми са заявили желание да участват
Коментари Харесай

Росатом и още четири фирми искали да строят Белене

" Росатом " и още 4 компании са декларирали предпочитание да вземат участие в реализацията на АЕЦ " Белене ", разгласи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Българска национална телевизия. Тя прикани за самообладание до 19 август, когато ще бъдат изпратени всички заявки от фирмите, които желаят да вземат участие в реализацията на този план.

Според Петкова няма да има отрицателна реакция от страна на Европейската комисия, в случай че съветската атомна компания завоюва плана. Спазени са безусловно всички условия на европейското законодателство в региона на атомната сила, сподели Петкова. Тя изясни, че България ще даде на Европейска комисия всяка информация, която бъде поискана.

След 19 август ще се създаде къс лист на искащите да вземат участие в плана и страната ще стартира договаряния с тях. Ние ще решим с кои компании бихме желали да водим договаряния за АЕЦ " Белене " и тях ще поканим да дадат обвързваща оферта, съобщи Петкова. До края на работния ден 19 август в деловодството на НЕК ще се одобряват писма за интерес в четири посоки - за стратегически инвеститор; за миноритарни акционери; от искащи и дял, и да купуват ток; и единствено от искащи да получават електрическа енергия от бъдещата нуклеарна мощ.

Към момента като единствените несъмнено претенденти за стратегически вложители се обрисуват Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC) и съветската " Росатом ". СNNC повече от две години обявява интереса си и от време на време се среща с представители на НЕК и на Министерството на енергетиката. Последно са били в София при започване на предходната седмица и по неофициална информация са подготвени с изискваните от тях документи за присъединяване в процедурата за стратегически вложител. Основният им съперник се чака да е съветската " Росатом ", която до момента избягваше да каже дали ще подаде оферта.

Според източници на Медиапул " Фраматом " и " Дженерал Електрик " няма да аплайват за акционери в нуклеарния градеж, а договарят с " Росатом " и CNNC да станат част от подизпълнителите им при подаването на бъдещите предложения за дотъкмяване на плана, за които Петкова даде примерни параметри. На въпрос дали е допустимо няколко претенденти да работят по плана Петкова сподели: " Всичко е допустимо, процедурата е оптимално отворена, дава опция за водене на диалози и по време на процедурата. Възможни са всевъзможни комбинации, които да бъдат от съвместен интерес ". Крайният период за привършване на процедурата е една година.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР