„Росатом“ е готов за втори път да се заеме със

...
„Росатом“ е готов за втори път да се заеме със
Коментари Харесай

„Взгляд“: Русия дава на българската икономика шанс за оцеляване


„ Росатом “ е подготвен за повторно да се заеме със строителството на атомна електроцентрала в България. Под натиска на Съединени американски щати София към този момент на два пъти постави кръст на съветски планове – това са, газопроводът „ Южен поток “ и АЕЦ „ Белене “. Няма ли българите да трансформират желанието си да построят електроцентралата и този път и коства ли си Русия още веднъж да се свързва с толкоз ненанедежден сътрудник “, написа авторитетното съветско издание „ Взгляд “, оповестен и от Агенция Фокус.

„ Росатом “ е подал поръчка за присъединяване в търга за строителството на АЕЦ „ Белене “ в България, се споделя в известие на държавната компания. Националната електрическа компания на България (НЕК) я е приела.

Пет компании към този момент показаха желанието си да вземат участие в състезанието, а шестата е на път. Освен съветската компания това са Корейската корпорация за атомна енергетика, френско-германската компания Framatome, както и американската компания General Electric. Заявление се чака и от Китайската национална атомна корпорация (CNNC).

Първоначално точно Росатом през 2006 година завоюва търга за построяването на два енергоблока в АЕЦ „ Белене “. Три години по-късно обаче София едностранно спря плана и през 2012 година България изцяло го изостави. Дори се организира референдум, на който популацията се изрече против новата атомна централа. Основната причина обаче, несъмнено, е политическа - прозападното държавно управление на България, отпред с Бойко Борисов, действаше искрено против Русия.

„ Росатом “, несъмнено, апелира в арбитража на Международната комерсиална камара в Женева с искане за отплата на загубите от 1 милиард евро. Всъщност, по времето, когато София реши да спре плана, съветските предприятия към този момент бяха произвели първия комплект съоръжение за българската атомна електроцентрала. Русия завоюва, несъмнено, в съда, макар че трябваше да работи интензивно, тъй че България въпреки всичко заплати малко повече от 600 милиона $ за АЕЦ „ Белене “. Русия, от своя страна, достави създаденото съоръжение.

Миналата година България реши да възобнови плана за създаване на АЕЦ " Белене ". Причините в действителност са елементарни и банални. Явно българите схванаха, че просто не биха могли да оцелеят без евтина електрическа енергия.

„ През 2013 година се организира референдум, на който болшинството се опълчи на построяването на АЕЦ. През това време в България имаше галопиращо нарастване на цените на електрическата енергия “, сподели Алексей Анпилогов, началник на фонда за исторически проучвания „ Основание “ Алексей Анпилогов, който е и специалист по атомна енергетика.

Той изяснява нарастването на цените с обстоятелството, че България в действителност е влезнала в единния енергиен пазар на Европейски Съюз, където процъфтяват либерализмът и отводът на страната да контролира цените. „ В резултат на това повишението на цените се маскира сблагородни предлози, само че икономическият декор е елементарен: за българските електроенергийни компании стана по-изгодно да продават електрическа енергия на по-богати пазари в Европейски Съюз, където заплащат повече за киловатчас. Либералните правила за продажба на електрическа енергия в Европейски Съюз единствено способстват за това. В резултат на това цените на вътрешния пазар също се повишават “, изяснява събеседникът.

С излизането от строя на остарялата АЕЦ обстановката в страната ще се усложни още повече. През 2002 година бяха затворени първите два енергоблока, през 2006-а – още два и останаха 5-и и 6-и блокове, които също би трябвало да бъдат затворени след 15 години.

„ Ако в този момент не бъде решен въпросът със строителството на нова атомна електроцентрала, нарастването на цените на тока, което към този момент изплаши българите, ще стане още по-сериозно “, споделя Анпилогов.

Българската стопанска система е привикнала да живее с ниска цена на електроенергията; тя няма други конкурентни преимущества на европейския пазар. Тя не създава такива високотехнологични артикули като във Франция или Германия. Следователно поддържането евтино на електрическата енергия е въпрос на оцеляване за българската стопанска система. На равнище публично мнение към този момент има смяна в приемането на нуклеарната сила като значим съставен елемент за сигурността на България “, изяснява събеседникът на изданието.

На фона на нарастването на цената на квотите за излъчвания на CO2, даже Полша ненадейно се разсъни и си спомни за руския план за АЕЦ. Тъй като в страна, в която въглищата съставляват 80% от енергийния баланс, би трябвало да заплаща доста пари под формата на такси за околната среда.

„ Мисля, че българите към този момент и по този начин си гризат ноктите във връзка строителството на газопровода „ Южен поток “, който можеше да даде конкурентно преимущество на националната стопанска система. Българите можеха да бъдат първи на тръбата, само че в този момент там е Турция. Българите ще би трябвало да получават съветски газ през трети страни, което не може да им харесва “, смята Анпилогов.

Но възобновяването на съдействието в АЕЦ „ Белене “ е от изгода както за Росатом, по този начин и за самата България. Рисковете, че планът ще се провали повторно, към този момент са доста по-малко. Освен това, макар че първата палачинка се оказа на бучка, не можем да не признаем, че „ Росатом “ надали е афектиран - все пак вредите бяха обезщетени от съда. Формално спорът беше организиран и привършен.

Но основното е това, че колкото и искащи да има да вземат участие в процедурата, стартовите позиции на „ Росатом “ при всички случаи са доста по-добри. Ще бъде грях „ Росатом “ да се откаже, поради това, че неговите шансове от икономическа и техническа гледни точки са по-добри, в сравнение с съперниците.Отделен въпрос е по какъв начин в последна сметка ще приключи търга – това е мъчно да се планува “, показва Анпилогов, намеквайки за политическите трудности.

„ Първо, единствено „ Росатом “ сега има референтен реактор от потомство 3+ - ВВЕР-1200. При американската Westinghouse породиха огромни проблеми в китайските АЕЦ, където помпите на новите реактори AP-1000 излетяха. Така че се оказа, че американците нямат референтен реактор от потомство 3+ “, продължава специалистът.

Технологията на реактора AP-1000 на Westinghouse се оказа прекомерно сурова, което стана ясно, откакто компанията построи четири блока с тези реактори в Китай. След единствено шест месеца комерсиална употреба на един от блоковете се скапе. Компанията трябваше да удостовери и най-лошите съмнения - главните циркулационни помпи на станцията се счупиха. Това докара до неналичието на поръчки и загуби за Westinghouse, което принуди главния притежател - японската корпорация Toshiba - да разгласи банкрут на компанията през 2017 година. Тогава по някакво знамение съумяват да я продадат на капиталовата компания Brookfield Business Partners, която ръководи активите на основно американски компании.

Westinghouse е добре известна в Украйна. Това е компанията, която опитва от десетилетия в украинските атомни централи, където са ситуирани руските реактори. Разбира се, тези реактори са направени за съветско атомно гориво, само че американците последователно ги превеждат на тяхното лично гориво. През тази година Украйна купува от американски компании гориво към този момент за сума с 2,5 пъти по-голояма, в сравнение с от съветската дъщерна компания на „ Росатом “ – ТВЕЛ.

Анпилогов показва съществуването на нуклеарен реактор от потомство 3+ във френската Framatome (бившата Areva). Френският реактор EPR-1600 обаче се оказа комплициран, неприятно планиран и безценен, което бе показано от построяването на третия блок на финландската АЕЦ „ Олкилуото “ с този реактор. Изграждането му продължи 13 години, първичната цена на плана се утрои - от 3,2 до 9 милиарда евро. В резултат на това прогнозната цена на киловат конфигуриран потенциал набъбна от 2 200 до 6 000 $ за киловат. Всичко това едновременно докара до правосъдни разногласия с клиента - финландската компания Fortum, както и до банкрута на Areva.
„ Да забележим какво могат да предложат французите. Досега градежите на тези реактори при тях довеждаха до дълги забавяния на строителството в композиция с нарастване на бюджета на плана. Всички тези фактори, коства ми се, ще бъдат регистрирани в търга, разгласен от България “, споделя Анпилогов.

През 2000-те Росатом предлага на България да достави нуклеарен реактор ВВЕР-1000, само че в този момент става въпрос за реактор ВВЕР-1200 от потомство 3+, който значително наследява опита на ВВЕР-1000. Това допуска още едно преимущество на съветската компания в този търг. „ Поставянето на реактор ВВЕР-1200 върху съществуващия план за АЕЦ„ Белене “ дружно с разбирането на това, което е проектирано предишния път, е доста по-лесно от инсталирането на френски EPR, американски AP-1000 или различен реактор. Те имат напълно друго разположение на парогенераторите и още доста разнообразни моменти “, изяснява атомният специалист.

Всеки различен екип, отвън „ Росатом “, който завоюва търга за АЕЦ „ Белене “ ще се сблъска с огромни компликации. С такива компликации се сблъска „ Росатом “ на АЕЦ „ Бушер “, която дострояваха след немците, изоставили я преди повече от 30 години., „ Първото, което трябваше деа създадем тогава – е да пуснем там бригада с чукове, които започнаха да смъкват бетона. Нещо сходно ще бъдат приунудени да създадат и в „ Белене “, в случай че се наложи да се поставя друго атомно и турбинно съоръжение “, показва Анпилогов. Това, което „ Росатом “ направи в Иран – несъмнено, е неповторима работа, която единствено удостоверява международния престиж на съветската корпорация.

Ако България не избере „ Росатом “, то всички тези проблеми ще се слеят в едно – в допълнение време и разноски за АЕЦ.
„ Като се има поради количеството работа, което Росатом извърши предишния път, ще бъде мъчно да се конфигурира друго енергийно съоръжение. По политически аргументи можете да изградите всичко, само че стопанската система ще работи против корейци, французи, американци, против всеки, който се съгласи да взе участие в търга, като се изключи „ Росатом “, убеден е специалистът.

В същото време България сложи много строги условия за продобиване на търга. Основното условие е построяването на пазарни условия без държавни гаранции и без гаранции за придобиване на електрическа енергия, създадена от АЕЦ. Цената на строителството не би трябвало да надвишава 10 милиарда евро, а интервалът на въвеждане в употреба е 10 години. София обаче ще даде желание на по-икономичните предложения. В идеалния случай българите желаят да построят атомна електроцентрала за осем години и за 9 милиарда евро.

В тази обстановка възможностите на „ Росатом “ да завоюва състезанието са по-големи, в сравнение с неговите съперници. Само китайците могат да се състезават за победа в търга. „ Китайците са положителни. Те взеха плановете на френски реактори от второ потомство и ги приведоха на равнище потомство 3 и 3+. Китай работи интензивно с ускорени темпове. В плана „ Белене “ китайците са съвсем наедно с Росатом, само че въпреки всичко ще изгубят, тъй като централата в началото е била проектирана от съветски експерти “, счита събеседникът на „ Взгляд “.

„ Заявката на „ Росатом “ е по-привлекателна и рационална. Тя е в полза на българската страна, в случай че не се намесва политиката “, изяснява Анпилогов. Да се приказва за несигурността на съветския реакатор, с което се заиграха предния път, няма никакви учредения. „ Росатом “ предлага за създаване един от най-надеждните атомни реактори. А всички тези механически и финансови неуредици, които преследват съперниците му, несъмнено ще играят в интерес на плана на съветската корпорация.

„ Опасенията от екологичен проект са безусловно безпочвени. Реакторите на „ Росатом “ са минали най-строгите експертизи на МААЕ и са приети от нея за потомство 3+, в което има пасивно изстудяване, капан за стопилката и куп спомагателни сензори. Такъв реактор избавя от повреда, сходна на тази, която се случи във Фукушима. Когато системата за изстудяване е изцяло изключена, самият реактор изстива, т.е. настава планово изключване. ВВЕР-1200 е изработен след Чернобил и след Фукушима и взима поради всички рискове. България има опция да премине към този съвременен реактор - по този начин да се каже, Ферарито в света на мирния атом “, изяснява специалистът.

Превод и редакция: Иван Христов, Агенция Фокус
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР