[roobar] : - Контролираната от Яни Драгов Смарт органик изкупи

...
[roobar] : - Контролираната от Яни Драгов Смарт органик изкупи
Коментари Харесай

Roobar: Раздялата

[roobar] :
- Контролираната от Яни Драгов " Смарт органик " изкупи миноритарните дялове на своите съдружници в производителя на суровите био десертчета Roobar

- С това сдружението " Роо брандс " става еднолична благосъстоятелност на най-големия дистрибутор на био храни на българския пазар. Цената не се оповестява, само че синхронно за развиването на бизнеса е изтеглен заем от 3.4 млн. лева

- Доскорошните съсобственици на " Роо брандс " Анита (25%) и Калин (24%) Класанови възнамеряват нови предприемачески инициативи " Портфолиото ще претърпи дребни корекции. Ние приехме политика на съкращения на по-слабите артикули още при започване на годината. Вероятно ще махнем единствено още няколко от тях "

Яни Драгов, притежател на " Роо бранс ". Още по тематиката
Яни Драгов изкупи напълно " Роо брандс " от двамата си съдружници

Дистрибуторът " Смарт органик " единствено преди дни е изтеглил заем за 3.4 млн. лева от ОББ
19 юли 2018
Quin Bite:

Хапка вкусно и потребно

Константин и Сана Драгови създават сурови десети, като оферират здравословна опция на познати усети
13 юли 2018
Свилен Класанов: Бъдещето е в чистата, почтена, натурална, местна храна

Съсобственикът на " Слънце Луна " пред " Регал "
16 юни 2017
Природа зад щанда

Търговията с биохрани излезе отвън профилираните магазини, а доста от техните притежатели се насочват и към произвеждане
27 май 2016
Биодесертите Roobar ще порастват посредством борсата

" Смарт органик " търси финансиране от 3 млн. лева, с които да купи нови машини и да навлезе на още пазари
12 май 2015
Биодесертите Roobar за две години стигнаха 26 страни

Трима млади бизнесмени се връщат от чужбина в България, с цел да стартират произвеждане
2 апр 2014
Ул. " Парчевич " 48, края на 2010 година В фамилния био магазин на Калин и Анита Класанови My organic market е самостоятелен дребен ъгъл за подготвяне на био курабийки, сурови десерти и крекери. Създател на рецептите е Анита Класанова, а с тази дребна пекарна фамилията прави първата крачка към една огромна предприемаческа фантазия. Две години по-късно те влизат в партньорство с търговеца на био храни Яни Драгов и тримата стартират произвеждане на сурови био барчета под марката Roobar и разнообразни типове курабийки. През компанията " Смарт органик " Драгов е мажоритарен притежател с дял от 51%, а Класанови миноритарни с 49% дял.

Към този миг на пазара на здравословни био десерти не се оферират съвсем никакви други възможности в опаковка за бърза консумация и компанията бързо притегля благосклонностите на българските консуматори, интерес има и на външни пазари. През 2017 година оборотът на компанията производител " Роо брандс " към този момент е 9 млн. лева, а изделията се изнасят в над 50 страни (виж карето). Въпреки подтекста на тези положителни финансови резултати налагането на марката в световен проект и нейното динамично развиване от 2012 година насам през предходната седмица притежателите на " Роо брандс " оповестиха, че се разделят като съдружници. Анита и Калин Класанови излизат от компанията, продавайки своите дялове на " Смарт органик ", която в този момент става едноличен притежател на сдружението.

Такъв вид договорка не е казус за света на бизнеса, като в българския случай по-интересен е пътят на раздялата. " Роо брандс " стартира работа като един стартъп за храни и с него променихме визиите за био бизнеса. Сега от ден на ден хора имат вяра, че той може да е сполучлив. Променихме и настройките към българските артикули. Видимо е, че те могат да се наложат на задграничните пазари като мощни и сполучливи марки. За мен тази разлъка е като раздялата с едно пораснало дете, което би трябвало да пуснеш да върви по личен път ", споделя Калин Класанов.

Детайлите на договорката

Промяната на собствеността в " Роо брандс " беше вписана в Търговския указател през предходната седмица. Разговорите за вероятно придобиване на дяловете от една от двете страни обаче са почнали при започване на годината. " Процесът е дълъг и извървяхме сериозен път. Когато взехме решение да излезем от компанията, водихме и диалози и с задгранични вложители, които демонстрират интерес към нея. Такъв има от втората година след основаването й и сме получавали разнообразни запитвания ", споделя Класанов. В последна сметка вложителите се отхвърлят, тъй като като възможни бъдещи съдружници с миноритарно присъединяване ще са сложени в внимателно партньорство. Заради мажоритарния дял на " Смарт Органик " и близостта сред двете компании най-логичната стъпка е придобиването на " Роо брандс " от страна на Яни Драгов.

Оценката и офертата за изкупуването на дяловете идват еднолично от негова страна. Преди да влезе в търговията с био артикули, Драгов се занимава с финанси. " За мен не беше мъчно да направя модел и да предложа цена, тъй като имам опит в тази сфера. Освен това познавам добре компанията ", споделя той.
Анита и Калин Класанови пък получават поддръжка от разнообразни специалисти, включително от " Ърнст енд Янг България ", и преди да одобряват предлагането, към този момент са осведомени какво е реалистично за пазара и капацитета на компанията и марките. " Не мога да кажа, че съм неудовлетворен от цената. Стартирахме с 5 хиляди лева капитал и единствено за шест години изградихме една мощна компания, чиято стойност надвишава неведнъж това влагане ", споделя Класанов.

Двете страни отхвърлиха да разясняват цената, на която са добитите дялове, с претекста, че това е обект на конфиденциалност в договорните условия. От Търговския указател обаче е очевидно, че договорката съответствува като време с изтеглен от ОББ заем за 3.4 млн. лева Собственикът на " Смарт органик " Яни Драгов разясни, че той ще бъде ориентиран към бъдещото развиване на " Роо Брандс " и експанзията на марките. Като поръчителство по заема са заложени дружествените дялове, а лихвата е по-ниска от нормалната за кредитиране на дребни и междинни предприятия в България.

В контракта за прекачване на собствеността има забавна уговорка, която касае бъдещи продажби на компанията или марките в идващите две години. Според нея, в случай че има нова договорка на по-висока цена в този интервал, Анита и Калин Класанови ще получат част от горницата. " Не мога да кажа, че възнамерявам такова развиване, само че и не мога да кажа, че ще откажа, в случай че се появи положително предложение ", изяснява Драгов.

Реорганизация на бизнеса
С продажбата на дяловете оттеглящите се съдружници излизат и от ръководството на " Роо брандс ". В последните три години присъединяване на Яни Драгов в оперативната активност не е интензивно. В тези три години компанията придобива в доста по-голяма степен автономия и самостоятелност от " Смарт органик " към снабдяването със първични материали, само че и във връзка с развиването на пазарите отвън Европа.

В този интервал Класанови не престават да бъдат основните фигури в екипа. Анита е основен хранителен технолог и създател на рецептите, маркетинг специалист и притежател на визията на марките, Калин пък се занимава с индустриалните решения и оперативното ръководство на фабриката на " Роо брандс " в столичния квартал Дружба. Драгов посочи, че в компанията има добре готови екипи, които да поемат тези отговорности и за позициите няма да бъдат търсени и назначавани външни мениджъри.

Като част от контракта за придобиване на дяловете след 2019 година името на Анита Класанова ще бъде отстранено от всички опаковки и материали за разпространение на марката и продуктите.

След прехвърлянето на собствеността измененията, през които ще премине " Роо брандс ", няма да са основни. Компанията беше добита с портфолио от към 50 продукта, като суровите десерти Roobars са 18 от тях. Асортиментът й включва още курабийките от марката Kookie Cat, безглутеновите бисквити Rookies и енергийните топчета Roobiotic. " Портфолиото ще претърпи дребни корекции. Ние приехме политика на съкращения на по-слабите артикули още при започване на годината. Вероятно ще махнем единствено още няколко от тях ", споделя Яни Драгов.
Продуктите се оферират на 6 континента, само че главните пазари са в европейските страни, където потреблението на био артикули е по-висока. Значителен дял от производството на " Роо брандс " е за личните марки на огромните европейки вериги. През последната година над 45% от оборотa на " Роо брандс " идва от произвеждане на private labels за тези сътрудници и тази посока на развиване ще се резервира.

Структурата на компанията ще премине през лека метаморфоза. Екипът от 92 души също се резервира, само че някои звена на " Смарт органик " и " Роо брандс " ще бъдат обединени. " Преди работехме с два склада за първични материали, а в този момент ще употребяваме единствено един. Предстоят и още разнообразни не огромни по мащаб оптимизации ", изяснява Драгов. По думите му зареждането със първични материали за производствата на двете компании към този момент ще бъде централизирано.
" Имаме екип, който се занимава със основаването на нови артикули, само че в случай че има такива, те ще са по-скоро от марката био снаксове, десерти и храни за бърза консумация Bett’r, която се създава от " Смарт органик ", споделя Драгов. Освен с дистрибуция " Смарт органик " се занимава с импорт, произвеждане и търговия на био храни. Тя е най-голяма на пазара на био артикули в България, като през 2017 приходите й са били 24 млн. лева по отношение на 22.8 млн. лева година по-рано. Калин Класанов, някогашен съсобственк на " Роо брандс "
Започвам нов план, обвързван с правенето на храна

Какви са уроците и поуките след тези шест години?

Най-големият урок за мен идва от работата в екип. Когато става въпрос за бизнес, ние бизнесмените сме нормално тези, които поемат риска и работят, само че с цел да може концепцията да узрее и да се случи, зад нея би трябвало да стои един сериозен екип. Другото скъпо като опит, а и с което съм горделив, е основаването на индустриална фабрика, която е на извънредно високо равнище. Покриваме допустимо най-строгите европейски хранителни стандарти и имаме всички значими документи. Това не е постижимо за всеки.

С какво ще се занимавате в този момент?
Аз съм в бизнеса със здравословна храна от 2002 година и ще не преставам да се развъртвам в хранителния отрасъл. Сега още веднъж се отправям към индустриалната ниша. Големите провокации на днешния живот са намаляващите варианти да консумираме качествени и здравословни артикули и намирането на растителни други възможности.

Можете ли да разкажете малко повече за този нов план?
Той ще се случи в партньорство с Горан Досев, притежателя на био кухнята за детска храна " ЗеЛео ". Предстои да представим на българския пазар веган салати, които са различни на бързите салати. Те ще са в комфортни за консумация кутии и ще са с марката " Рокет ". Стартът ще е с три-четири продукта и планираме дебютът да е тази есен. После ще разтеглим портфолиото и в други категории. Разпространението ще бъде в комерсиалните вериги, където съгласно първичните ни изследвания ползата е налице. Бъдещето на био стоките е такова, въпреки постоянно да съм чувал рецензии за излизането на тези артикули от био магазините. Инвестицията ни на този първи стадий е към 100-150 хиляди лева Предстои да купим машини и съоръжение. Анита Класанова, някогашен съсобственuк на " Роо брандс "

Планът ми: Семинари, уроци по готвене за тинейджъри, книга с предписания

С какво ще занимавате след излизането от " Роо Брандс "?
Съвсем скоро основах платформата Food by Anita (foodbyanita.com), която ще се развива в две направления, малко или доста обединени от храната и опита ми като бизнесмен. Първо, това ще е място за шерване на вдъхновяващи истории, уроци и безвъзмездни запаси. Ще описвам от първо лице по какъв начин се основава достоверен бранд, нещо, в което аз самата израснах в годините. Автентичен бранд, е този който чува потребностите, остава правилен на полезностите си и влияе мощно на обществото. Предстои ми да съм водещ на поредност от мои събития " Как да създадеш достоверен бранд " в Испания, Португалия, Лондон и София до края на годината. Участието ми в интернационалните групи от дами бизнесмени като EY Winning Women Europe и Forbes Woman Society ми дават опцията да чуя потребностите на всеки започващ и напреднал бизнесмен.

Другата посока е повече обвързвана с приготвянето на храна. Започвам поредност от курсове, ориентирани към младежи. Една сесия ще минава под формата на готвене и продан на информация, само че ще готвят те, а не аз. Ще имат да подготвят шест здравословни предписания в границите на час и половина. Има доста мениджмънт в целия развой. Подобни събития към този момент съм правила с корпоративни сътрудници като SAP Labs.

Започвам и писането на книга, в която ще бъдат обединени към 100 мои предписания. Фокусът ще е върху десертите, само че ще има и оферти за учебен обяд, празненство храна и други Основното обръщение е, че качествената, вкусна и здравословна храна може да бъде приготвена елементарно така и така да е обвързвано с компромис. Рецептите ще са веган, а книгата се чака през 2019 година

Кое е най-важното, което научихте от опита си в основаването и развиването и напускането на компанията?
Големите ми уроци от този интервал са доста, само че най-ценното, което получих е увереността, че всичко е допустимо, в случай че си предан. Това ще споделям във Food by Anita. Работата с екипа и като цяло да изградиш толкоз правилен, предан и предан екип, който има вяра в огромното нещо. Да привлечеш консуматори, които ти имат вяра и да им дадеш опцията да бъдат част от марката. Всяко ново начало носи със себе си мощен заряд, а да пускаш – изисква кураж.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР