ДеСантис казва, че няма да подкрепи финансирането на ваксина срещу Covid, ако бъде избран за президент

...
Рон ДеСантис в сряда каза, че ако бъде избран за
Коментари Харесай

Рон ДеСантис в сряда каза, че ако бъде избран за президент, няма да плаща за допълнителни ваксини срещу коронавирус за американците.

„Разбира се, ние няма да ги финансираме“, каза републиканският губернатор на Флорида по време на широкообхватно интервю за ABC News, записано в сряда от Мидланд, Тексас, където той обяви вътрешната си енергийна политика.

Коментарът идва, когато ДеСантис засили атаките си през последните седмици срещу бившия президент Доналд Тръмп, фаворитът за номинацията за президент на Републиканската партия, заради реакцията на неговата администрация на пандемията Covid-19. Като кандидат за президент ДеСантис редовно предупреждаваше, че мандатите и ограниченията ще се върнат, ако на правителството се даде възможност.

„Последствието е, че няма да се поколебаят да го направят отново. Е, когато аз съм президент, няма да позволим това да се случи. Ще държим хората отговорни и ще гарантираме, че в Съединените щати никога няма да бъдете посегнати от някой здравен бюрократ, който се опитва да отнеме свободата ви“, каза ДеСантис в Спенсър, Айова, в края на август.

Президентът Джо Байдън миналия месец каза, че е „подписал“ предложението да поиска повече финансиране за отговор на Covid-19, включително финансиране за разработването на нови ваксини. Въпреки че краят на федералното извънредно положение за общественото здравеопазване през май означава, че правителството на САЩ вече не покрива разходите за ваксини срещу Covid-19 за повечето американци, Министерството на здравеопазването и социалните услуги на САЩ обяви миналия месец, че е отпуснало повече от 1,4 милиарда долара за разработване на нови ваксини и терапии като част от инициативата Project NextGen на стойност 5 милиарда долара.

Тъй като някои ограничени местни мандати за маски се върнаха, ДеСантис проведе кръгла маса миналата седмица относно новите ваксини срещу Covid-19 от Pfizer/BioNTech и Moderna, където неговият генерален хирург препоръча на хора под 65 години да не ги получават.

ДеСантис в интервюто за ABC удвои скорошните насоки от неговия щат, обезсърчаващи всеки под 65 години да ги получава, което противоречи на препоръките на федералните здравни служители.

Губернаторът каза, че на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ не може да се вярва – отговор, който предизвика продължително разяснение в ефир относно научните доказателства в подкрепа на ефикасността на коронавирусните ваксини от водещата на ABC Линси Дейвис.

„Колко добре работи CDC с цялото ми уважение през последните няколко години“, каза ДеСантис. „Колко хора се доверяват на CDC в този момент? И аз бях някой преди пет години, бихте казали, че CDC каза това, което би имало голяма тежест за мен. Бях в окопите по време на Covid. Те цитираха крехки проучвания, според които маските ще спрат Covid. Те цитираха крехки проучвания за снимките на иРНК.

ДеСантис в интервюто отхвърли скорошните критики от републиканските донори, които изглеждат все по-разочаровани от републиканеца от Флорида, след като подкрепиха преизбирането му, включително мениджъра на хедж фондове Кен Грифин, плодовит донор на Републиканската партия и някогашен поддръжник на ДеСантис, който остава встрани.

„Ето какво е: аз съм лидер. Аз не съм последовател“, каза той. „И така, ние ръководим и правим това, което смятаме за правилно. И хората могат да ни подкрепят или да не ни подкрепят финансово, но не трябва да се ръководите от това да се опитвате да угодите на много богати дарители, а аз никога не съм работил по този начин. Така например в пресата се появи, че той е бил разстроен от него в битката с Дисни за училищната програма. Бяхме прави в училищната програма, отстоявахме правата на родителите в образованието. И няма да се откажа от това.”

Помолен да се противопостави на Тръмп, ДеСантис изтъкна списък с различията, засягайки възпитанието и ранния им живот в зряла възраст, като същевременно продължи да налага прагматични аргументи относно способността им да служат.

„Имаме много различия“, каза той. „Той е роден за голямо богатство. Аз съм дете със синя яка, което трябваше да работи на работа с минимална заплата, за да стигна там, където бях. Знаеш ли, той го направи, очевидно много, млад в бизнеса. Знаете ли, аз доброволно служех в Ирак и служех в армията. Мога да изкарам два мандата. Той щеше да е куца патка в първия ден. Бягах с 16 точки по-добре от него във Флорида в последното ми състезание, отколкото той в последното си състезание. Освен това съм изпълнил тези политики на първо място в Америка повече от всеки друг в страната и бих имал много по-добър шанс да изпълня всичко това като президент.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР