Ромският бизнесмен Кирил Рашков, известен с прякора си Цар Киро,

...
Ромският бизнесмен Кирил Рашков, известен с прякора си Цар Киро,
Коментари Харесай

Кирил Рашков, известен като Цар Киро, почина в Пловдив

Ромският предприемач Кирил Рашков, прочут с прякора си Цар Киро, е умрял тази нощ в дома си. Новината удостовери адвокатката на фамилията Росица Драгинова, предава " 24 часа ".

" Рано сутринта ми се обадиха да ми кажат. Погребението е в неделя ", сподели Драгинова.

Близки до Рашков напомнят, че здравословното положение му е било неприятно. Прекарал е два инфаркта, имал е болно сърце и проблеми с бъбреците.

Кой е Кирил Рашков

Кирил Рашков е роден на 24 май 1942 година и твърди за себе си, че се е появил на бял свят в пловдивския квартал " Столипиново " и е най-малкото от 8 деца на разположение, известно като ромския цар Гого.

Сключва брак с жена на име Костадинка.

През 1984 година е задържан за владеене на злато и валута, конфискувани са му над 2 милиона лв., след което е изпратен като престъпен нарушител в Белене.

До 1990 година Кирил Рашков има общо 7 присъди, за които е наказан на общо 30 години затвор.

След 10 ноември 1989 година е освободен и отваря цех за алкохол " Цар Гого " край Катуница. През 1993 година е задържан за произвеждане на подправен алкохол, а от складовете му са конфискувани 126 тона алкохол, 140 кашона с ракия-менте, 200 000 празни бутилки и 14 машини за бутилиране.

Рашков излиза от ареста под гаранция от 10 000 $.

През 1998 година Рашков основава партия " Свободна България ", която печели общински съветници в Стара Загора и Пазарджик. Същата година трима подчинени на Кирил Рашков са арестувани и наказани за слагане на експлозив пред редакцията на вестник " Труд ".

През 2001 година Кирил Рашков и фамилията му купуват над 100 декара земя в землището на Катуница и построяват няколко вили. Заради нелегално добити парцели, общински терени и противозаконни постройки влиза в спор с кметицата на Катуница София Христева, която провежда подписка измежду съселяните си и алармира с тъжби способените органи.

През 2010 година пред дома ѝ е хвърлена бомба самоделка. Тя упреква Кирил Рашков, че е подстрекател на деянието[4].

През 2009 година е разрушен завод за произвеждане на алкохол на Кирил Рашков в Катуница и са конфискувани 1 звук алкохол и 800 тона меласа. На 24 август 2010 година в Централни гробища в Пловдив е съборен противозаконен заслон на гроба на сина му Иван, който умира от рак през 2008 година[5].

През 2010 година Асеновградският областен съд осъжда на една година отнемане от независимост условно с три години изпитателен период Георги Рашков, внук на Кирил Рашков, за безчинство и опасност за ликвидиране на журналиста от PRO.BG Емил Кацаров. Журналистът е похитен в дома на Кирил Рашков и е измъчван.

На 23 септември 2011 година доближени на Кирил Рашков прегазват и убиват 19-годишния локален гражданин Ангел Петров, до момента в който развежда кучето си и пред погледа на татко му.

Починалият е внук на някогашната кметица на селото София Христева. Следва разгром над парцелите на Кирил Рашев, след които той дава редица изказвания пред медиите: " Ние имаме доста парцели, нека и тях да ги опожарат, с цел да може по-късно да стане... Вие знаете какво ще стане. Направете всичко допустимо да спрат.

Събитията стават мотив, с цел да стартира имотна инспекция на положението на Кирил Рашков. Кирил Рашков е арестуван. Повдигнати са му обвинявания за закана за ликвидиране, отправена към лице от село Катуница.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР