Ромската общност чества празника Василица, отбелязван от етническата група като

...
Ромската общност чества празника Василица, отбелязван от етническата група като
Коментари Харесай

Ромската общност чества Банго Васил

Ромската общественост празнува празника Василица, отбелязван от етническата група като началото на новата година. На места в страната тържествата не престават три дни. Празникът се възприема като фамилен и се трансформира в най-очакваното събитие за ромите, които на този ден насочат пожелания за шанс и благоденствие.

Честванията имат за цел да покажат благосъстоянието на ромската просвета и да разбият стандартите и предразсъдъците към етноса, показва Деян Колев, ръководител на ромската организация „ Амалипе ":

„ Масово се счита, че ромите са общественост на небогати хора, изпаднали от обществото, необразовани. Между 2011 и 2019 година процентът на ромите с висше обучение се е нараснал шест пъти ".

На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве. Предишната вечер във всеки дом се повтарят християнските ритуали от Бъдни вечер.

„ Това, което сме виждали в разнообразни ромски групи, може да бъде забелязано в старите български традиции по време на Васильовден при започване на новата година ", добавя Деян Колев.

Сходството сред българските и ромските обичаи е освен симптом за интеграцията на малцинствената група, само че и мотив за доближаване, отбелязва Колев:

„ В нашето общество имаме потребност от изграждане на мостове сред другите общности ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР