Ромите от пловдивското село Кадиево, заселили се до сладкарска фабрика

...
Ромите от пловдивското село Кадиево, заселили се до сладкарска фабрика
Коментари Харесай

Местят ромите от Кадиево, заселили се до сладкарска фабрика

Ромите от пловдивското село Кадиево, заселили се до сладкарска фабрика в региона, ще бъдат преместени, а противозаконните постройки, в които живеят - съборени. Това разгласи през днешния ден регионалният шеф на Пловдив Дани Каназирева пред публицисти.  От регионална администрация са направили инспекция на място и са провели среща с управлението на община " Родопи " по проблема. 

От общината са обяснили, че пространствата, в които живеят ромите нямат строителни бумаги и са безусловно противозаконни. Още през днешния ден на ромското семейство ще бъде връчен акт за нелегално строителство, както и заповед за унищожаване на постройките. 

От обществената работа в община " Родопи ", както и от общинската администрация пък ще потърсят различно място, където да бъде преместено ромското семейство. Проведени са диалози с пожарната и Гражданска отбрана, откъдето са дали обещание огромен фургон с няколко пространства за ромите, които имат 9 деца. 

" Ако те откажат, ще би трябвало да бъдат взети ограничения за пренасяне на децата от мястото , защото за тях няма положителни условия за живот там ", уточни Каназирева. Тя е сезирала и Министерство на вътрешните работи, откъдето ще извършат инспекция кой живее в тези здания и с каква адресна регистрация са хората там. -->

Припомняме, че в понеделник собственикът на фабриката в пловдивското село Николай Христозов се оплака в приемната на Дани Каназирева, че  в непосредствена непосредственост до фабриката му са се самонастанили ромски фамилии, които с метода си на живот основават риск за санитарно-хигиенния режим на производството. 

По думите му,  във фабриката работят 150 души, само че те са застрашени от болести, защото ромите непрестанно влизали в двора и даже ходели по огромна потребност в него. 

Според регионалния шеф Дани Каназирева, не може предприемачът, който е вложил милиони в предприятието и дава работа на 150 души от района, да продължава да понася обстановката, която крие риск освен за производството му, само че и за самата фабрика. Тя разгласи, че до края на март противозаконните постройки би трябвало да бъдат отстранени. 

Самият Христозов разясни през днешния ден, че до края на предходната година ромите са живели в 11 колиби край оградата на фабриката, само че при пожар точно на Богоявление всички са изгорели и е останала единствено една, в която няма подобаващи условия за живот на многодетното семейство с 9 деца и внуци. При пожара огънят за малко да се трансферира и във фабриката . Огнената стигия е била загасена благодарение на 5 противопожарни екипа.

Бизнесменът уточни, че във фабриката му също работят роми, които са най-малко 20% от личния състав. Той добави, че неведнъж е подпомагал с храна и сладкиши от предприятието ромското семейство.

Николай Христозов акцентира, че доста пъти е търсил институциите с молба да се реши казуса, в това число и кмета на община " Родопи " . Въпреки обещанията обаче, никой до момента не е взел ограничения.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР