Ромите много по-често отколкото хората от останалите етнически групи са

...
Ромите много по-често отколкото хората от останалите етнически групи са
Коментари Харесай

Липса на здравни осигуровки ограничава достъпа на ромите до качествено здравеопазване


Ромите доста по-често в сравнение с хората от останалите етнически групи са без постоянни здравни осигуровки. Достъпът им до персонален доктор е извънредно усложнен и заради това, че техният дял измежду популацията в селските райони е доста по-голям. Поради всеобщата дълбока беднотия в тяхната

етническа група, те са с извънредно лимитирани благоприятни условия за лекуване. Това са част от изводите в Административния мониторингов отчет за 2017 година за осъществяването на Националната тактика на България за консолидиране на ромите (2012-2020), показан пред парламентарната Комисия по опазването на здравето.

Липсата на прогрес в огромна степен се дължи на измененията в Закона за здравно обезпечаване от декември 2015 година, които в допълнение са влошили опциите за понижаване на неравенствата в достъпа до медицински услуги, регистрират специалистите. Не са решени проблемите със здравното обезпечаване на деца над 16- 18-годишна възраст и на тези от тях, които прибързано са напуснали учебно заведение, само че не са почнали работа в легалния пазар на труда. Това ги слага пред голям брой здравни опасности, засягащи най-вече ромските девойки, които в тази възраст и даже под нея основават фамилии и раждат първите си деца, се показва в отчета. В него се акцентира още, че ромските дами в доста огромна степен са лишени от грижи и здравно наблюдаване по време на бременност, допълват още специалистите.

Независимо от компликациите и нерешените проблеми обаче през последните години се следят и редица позитивни промени.

Продължава намаляването на детската и майчина смъртност. На равнище общини се подхващат съответни ограничения, ориентирани към възстановяване грижите по репродуктивното здраве на дамите и мъжете и към поддържане на положителното здравно положение на бременните дами и майките. Една от тях е даването на правото на здравноосигурени бременни дами на един обзор при експерт гинеколог по време на бременност и на безвъзмездна акушерска помощ при раждането на детето.

Свързани публикации.. Едва 3% от разноските за опазване на здравето у нас отиват за предварителна защита 0 Само 8 % от българите знаят здравните си права при пътешестване в чужбина 0 Лекари желаят промени при настаняването на пациенти, изоставени от родственици 0

Друга положителна смяна е постигнатият висок обсег със наложителните ваксини на ромските деца в селските региони, в дребните обитаеми места и в огромните градски гета. Този резултат е реализиран с помощта на координираните старания на персоналните лекари, на здравните посредници, на експертите от районните здравни инспекции и на общинската администрация, безапелационни са от екипа, експерти подготвили мониторинговия отчет. В резултат на тази интензивност и добра координираност са намалели случаите на гибел или тежко инвалидизиране вследствие на заболяване от предотвратими заразни заболявания, означават те. Все отново, в отчета се визира и тематиката за неналичието на общопрактикуващи лекари в селските и отдалечените райони, което е спомагателна спънка за ромите, даже и когато те имат постоянно платени здравни осигуровки.

Един от най-значимите фактори, съдействали за този положителен

прогрес е продължаването на положителната работа на болшинство от назначените здравни посредници роми, безапелационни са създателите на отчета. В момента у нас работят 230 здравни посредници, които оказват помощ на ромското население в 117 общини на страната. За да бъде обаче тяхната активност все по този начин сполучлива, е належащо Министерството на здравеопазването да насочи напъните си към основаването на обособена разпоредба, регламентираща статута и функционалностите на здравните посредници, е мнението на неправителствения бранш, т.е. на организациите, които работят директно на терен с ромското население.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР