Роми и преподаватели от ОУ Проф. д-р Асен Златаров в

...
Роми и преподаватели от ОУ Проф. д-р Асен Златаров в
Коментари Харесай

Ученици от училището в с. Боянци честваха Банго Васил в австрийското посолство

Роми и преподаватели от ОУ " Проф. доктор Асен Златаров " в асеновградското село Боянци отбелязатха,,Василица " с посещаване на Австрийското посолство в София. На 14-ти януари ромската общественост отбелязва началото на Новата година . В посолството децата бяха посрещнати от посланика Андреа Вике. Там учениците показаха свои певчески и танцови обичайни осъществявания. Всички дружно с австрийския дипломат се хванаха ръка за ръка, извивайки дълго хорото. Накрая, както традицията повелява, подрастващите сурвакаха Андреа Вике. Пожелаха й здраве и дългоденствие.
За спомен от Асеновград и района, сурвакарите бяха подготвили дребен сувенир - календар със фотоси от мероприятия в учебното заведение и дървена пластика, олицетворяваща емблематичния знак на града - Наказателно-процесуален кодекс Асенова цитадела. Учениците, които се включиха в нетрадиционното честване на ромската нова година, са от 5-ти, 6-ти и 7-ми клас на ОУ " Проф. доктор Асен Златаров " в Боянци. Директорът на образователното заведение Весела Симеонова изясни, че задачата на визитата се разделя в два аспекта. Първо, учениците да пазят и почитат традициите и ритуалите, излъчени от потомство на потомство. И второ, ромската общественост да означи " Василица ".

Децата, взели участие в гостуването, са 6 на брой и са включени във Факултативен образователен час " Фолклор на етносите - ромски фолклор ". Училището е член на организацията в поддръжка на ромите - ЦМЕДТ " Амалипе ", която всяка годна провежда визити на национални и районни институции, министерства и други. В Австрийското посолство възпитаници от района на Асеновград идват за първи път.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР