Романсите на работното място все още не са отживелица, както

...
Романсите на работното място все още не са отживелица, както
Коментари Харесай

Романсите в офиса – какво сочи статистиката

Романсите на работното място към момента не са отживялост, както доста хора може и да считат, а тъкмо противоположното. Понякога това са изцяло естествени и съществени взаимоотношения сред двама души, които не им пречат по никакъв метод да извършват отговорностите си в офиса. Друг път обаче това може да се отрази много отрицателно на работния развой, да се разпалят интриги сред личния състав и това даже да навреди на имиджа на компанията. Ето някои любопитни данни за романсите на работното място, направени след изследване на американски профилиран уебсайт за работа:

Повече от половината чиновници в огромна компания са имали романс в офиса. Романтиката на работното място не е проблем, който визира единствено шепа заблудени. Според изследването, 58% от чиновниците са имали сантиментална връзка с сътрудник. Изненадващото е, че 72% хората над 50 години са били сантиментално свързани с сътрудник. Защо обаче привличането на работа се случва толкоз постоянно? Социалните психолози са открили, че честият контакт с някого може да усили привличането ни към него. За да илюстрират по какъв начин става това, на студенти, участващи в изследване, са показани фотоси на лицата на хора. Участниците са виждали фотосите на някои лица до 25 пъти, до момента в който други лица са били показвани единствено един път или два пъти. Колкото повече участниците са виждали фотография на несъмнено лице, толкоз повече те разкриват, че им харесва. С други думи, самото проявление на фотографията усилва привличането към нея. В друго сходно изследване участниците са имали къс контакт лице в лице един с различен. За следващ път се е открили, че сред тези, които са се виждали за повече време, е имало повече привличане. Тогава не трябва да е необичайно, че откакто всеки ден в работата си човек среща едни и същи хора, толкоз повече ще се подхранва естественото привличане по време на работа. От друга страна сътрудника е човек, който малко доста познаваме и му имаме доверие, по тази причина мнозина биха го предпочели пред инцидентен чужд, срещнат в бара.

Почти половината (41%) от чиновниците не познават политиката на своята компания във връзка с служебните романи. Това е просто още едно доказателство, че организациите изпускат топката, когато става въпрос за романтика в офиса. Онези компании, които имат политики, явно не ги споделят дейно със чиновниците си, а най-вероятно доста други въобще нямат такива.

Почти всеки пети чиновник, който е бил във връзка, е имал спекулация с сътрудник. Очевидно изневеряването с сътрудник е релативно постоянно. Въпреки че 19% от чиновниците са признали, че са напуснали колегата си поради сътрудник от работата, изненадващите 44% от тях споделят, че са познавали сътрудници, които са имали афери по време на работа или на командировки.

Повечето двойки пазят връзките си в загадка. Тези взаимоотношения са изключително проблематични за организациите, защото тези чиновници естествено ще желаят да пазят връзката в загадка. Ако управлението не знае за нея, това затруднява наблюдението, с цел да се подсигурява, че няма фаворизиране и че професионализмът се поддържа в офиса. Не единствено тези, които изневеряват, крият за аферата си. Повечето чиновници (64%), които са взели участие в длъжностен романс, го пазят в загадка и единствено 16% са задоволително смели, с цел да опишат на всички, в това число и на началниците си, за връзката си. Това освен затруднява организациите да държат под око двойките, само че и кара чиновниците да станат подозрителни по отношение на това дали има нещо сред сътрудниците им. Слуховете могат да стартират, даже за платонични другарства, а когато те не са правилни, последствията могат да бъдат опустошителни.

18% от чиновниците оповестяват, че са имали инцидентен контакт с сътрудник.  Между някои чиновници в офиса се случва да има единствено привличане и те да имат краткотрайна забежка, без по-късно да желаят да не престават връзките си и да имат връзка. Много е значимо обаче организациите да внимават за сходни обстановки, тъй като от време на време нещата могат да излязат отвън надзор, в случай че едната страна се усеща принудена да стори нещо срещу волята си. Още по-притеснителна е обстановката, когато става въпрос за началник и зависещ, тъй като тогава служителят постоянно не споделя за казуса, тъй като се опасява да не загуби работата си.

Почти трима от четирима чиновници (72%) признават, че биха взели участие още веднъж в офис романс, в случай че им се отдаде тази опция. Тази статистика би трябвало да бъде най-тревожната за организациите, тъй като разкрива, че любовните връзки на работното място няма да изчезнат скоро. То към момента е високо в листата на местата за намиране на сантиментални сътрудници.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР