Романизираната биография на Христо Г. Данов – Родолюбецът, е първата

...
Романизираната биография на Христо Г. Данов – Родолюбецът, е първата
Коментари Харесай

Излиза биографията на Христо Г.Данов

Романизираната биография на Христо Г. Данов – " Родолюбецът ", е първата книга от новата библиотека на Издателска къща " Хермес " – " Седемте хълма ", която събира историческата памет на Пловдив, с цел да я запази и съобщи на идните генерации. Избраните книги са художествена хроника на Града под тепетата, роман за оня несравним дух, който се усеща и през днешния ден. Сам той бе вярвал в напредъка, в силата на знанията, само че не всеки път бе съзнавал до дъно какво могат да сторят книгите..

 

.Когато слабичкият Христо от Клисура се крие по копите сено, с цел да препрочита някоя брошура, заета му от даскала в школото, той даже не дръзва да мечтае, че след години ще отвори лична книжарница в центъра на Пловдив. Нито пък подозира, че когато прекарва с боров сал по Дунава първото си отпечатано календарче " Старопланинче ", името му вечно ще остане в историята като Бащата на българското книгоиздаване. Неутолимото любознание на Христо Г. Данов го тласка напред в търсене на познания. И нито заплахите по пътищата или заканите от турските управляващи го отклоняват от задачата му. Защото точно желанието му да пръсне тези познания като семена по цялата българска земя му отрежда място измежду най-значимите персони на Възраждането.

 

Авторът на биографията Димитър Мантов е роден на 13 октомври 1930 година в село Босилковци, Русенско, в семейство на учители. По-късно татко му става юрист. Докато учи в гимназията в село Полски Тръмбеш, Димитър редактира младежките литературни списания " Млад създател " и " Пролет ". През 1952 година приключва право в Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

 

Работи като юрист, публицист в разнообразни издания, издател. Изпод перото на Димитър Мантов излизат над шейсет книги: романи, очерци, документални повести, сборници с пътеписи. През целия си живот писателят остава запленен от българската история. С романите си " Калоян ", " Княз Борис I ", " Иван Асен II. Цар и самовластник ", " Царпетрово време " и доста други той обрисува най-светлите мигове от многовековния път на българите, битката им за национална еднаквост и проявата на мощна психика.

 

 

Романизираните биографии на Христо Г. Данов, Добри Чинтулов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков освен щриховат портретите на обичани фигури от литературния ни свят, само че и задават подтекста на устрема на народа ни за книжовно и културно израстване. Наред с останалите си творби Димитър Мантов издава и книги за млади читатели: " Хан Крум ", " Аулите на хан Омуртаг ", " Размирна година ", " Хайдути шетат по море ", " Ястребът ", " Приказки за празници " и др.  Интересът на писателя към националната кухня намира израз в многочислените книги, в които помества хиляди обичайни български предписания. Димитър Мантов умира на 29 юли 2008 година в София.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР