Романистът Абдулразак Гурна е тазгодишният лауреат на Нобеловата награда за

...
Романистът Абдулразак Гурна е тазгодишният лауреат на Нобеловата награда за
Коментари Харесай

Романистът Абдулразак Гурна спечели Нобелова награда за литература

Романистът Абдулразак Гурна е тазгодишният лауреат на Нобеловата премия за литература, заяви уеб сайтът на Нобеловата фондация.

Шведската академия присъжда оценката на Гурна за " безкомпромисното и състрадателно нахлуване в резултатите на колониализма и ориста на бежанците в бездната сред културите и континентите ".

Абдулразак Гурна е роден в Занзибар. Живее и работи във Англия, където идва в края на 60-те години на предишния век като емигрант. Издал е 10 романа.

Престижната премия се съпровожда от златен орден и парична награда от 10 милиона шведски крони (над 1,14 милиона щатски долара).

Миналата година Нобеловата премия за литература беше присъдена на американската поетеса Луиз Глук за " безпогрешния ѝ поетически глас, който със строга хубост прави самостоятелното битие универсално ".

Нобеловата премия за литература е учредена през 1901 година Изборът на лауреатите прави Шведската академия по литература в Стокхолм. Отличието не е присъждано през 1914, 1918, 1935, 1940-1943 година.

Полската писателка Олга Токарчук завоюва Нобелова премия за литература за 2018 година Обявяването тогава беше отсрочено поради кавги в академията. Лауреатката беше оповестена година по-късно дружно с носителя за 2019 година - австрийския публицист Петер Хандке.

Първи лауреат на Нобеловата премия за литература е френският стихотворец Рьоне Сюли Прюдом. Двама души се отхвърлят да получат Нобеловата премия за литература - съветският публицист Борис Пастернак през 1958 година и френският мъдрец Жан-Пол Сартър - през 1964 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР