Романът на Захари Карабашлиев е най-четената книга за 2022 г.

...
Романът на Захари Карабашлиев е най-четената книга за 2022 г.
Коментари Харесай

Най-четената книга за 2022 г. е на Захари Карабашлиев

Романът на Захари Карабашлиев е най-четената книга за 2022 година на 8-ите годишни награди на за най-четените модерни български създатели и за най-активни читатели.  

Останалите награди бяха в 6 категории: публицист на годината, стихотворец на годината, най-четен създател на научна и научнопопулярна литература, най-четен създател на детска литература, четец на годината и медии, разпространявали активността на библиотеката.

Произведението, спечелило премията за най-четените модерни създатели на българска литература е посочено на база читателската публика на Столична библиотека въз основа на статистика от електронния азбучник.

Това е следващо отличие за дистопичния разказ на Карабашлиев, който даже е подложен на театралната сцена в едноименната режисура на за Драматично-куклен спектакъл „ Иван Радоев “ – Плевен. За ролята си в тази режисура артистът Владимир Карамазов получи премия „ Икар “ за основна мъжка роля.

„ Опашката “ взе огромната литературна премия за разказ на годината на Национален дарителски фонд „ 13 века България “. Освен това, романът получи пластиката „ Цветето на Хеликон ” за най-продавана книга през 2021 година Творбата на Захари Карабашлиев получи и първа премия в категория „ Проза “ на годишните награди на „ Портал Култура “. 

Призът за най-четен български създател получи Георги Господинов , а останалите отличени имена на най-голямата обществена библиотека в България се подреждат още: Георги Господинов, Теодора Димова, Алек Попов, проф. Вили Лилков, Здравка Евтимова, Иван Михалев, Юлия Спиридонова, Милен Хальов, Петя Александрова и други

 

Благодаря на читателите си, че за втора поредна година ми дават тази премия Писател на годината. Тя е най-хубавата,...
Posted by on 
 

Георги Господинов, публицист на годината със своите “Времеубежище ”, “В пукнатините на канона ”, “Физика на тъгата ”, означи, че когато в един народ има сериозна маса четящи хора, не всичко е изгубено. И добави, че всяка война не стартира и не приключва с първия и последния патрон, а стартира доста преди този момент и завършва още веднъж много по-късно с дълга война да думи. 

Столична библиотека се радва на нараснал интерес от страна на читателите през 2022 година За миналата година новите читатели са 18 600 души, а читателската публика надвишава 81 хиляди души. Взетите книги означават рекордните 530 хиляди бройки. 63% от посетителите на библиотеката са младежи на възраст под 28 години. 

 



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР