Рома спечели първи европейски трофей в своята история. „Вълците“ се

...
Рома спечели първи европейски трофей в своята история. „Вълците“ се
Коментари Харесай

Оттук нататък, накъде за Рома?

Рома завоюва първи европейски трофей в своята история. „ Вълците “ се постановиха против Фейенорд с 1:0 и изпратиха в делириум всички, които обичат отбора от Вечния град. Зад тази купа обаче се крие доста повече.

Жозе Моуриньо за следващ път сподели голямата си класа, когато става дума за финали. Португалецът продължава да няма нито един изгубен край в своята треньорска кариера, а с този трофей той вечно ще остане в сърцата на тифозите. Рома чака цели 31 години, с цел да получи нов късмет да се бори за европейска купа, само че чакането за всички почитатели си струваше. И въпреки че Лигата на конференциите бе съществено подценявана още преди да е стартирала, шампионатът се оказа извънредно мощен и редица отбори получиха опция да се потвърдят.

От УЕФА сигурно взеха вярното решение, въвеждайки нов европейски клубен шампионат, който още повече да увеличи интереса към най-великата игра. Освен зрителския интерес, доста тимове получиха своя момент европейска популярност, а съществени приходи влязоха в касите на доста клубове. Само за триумфа си в третия по мощ клубен шампионат на Стария континент, Рома проработи към 20 000 000 евро - нещо, което въобще не е за занемаряване.

Привържениците занапред ще се радват известно време, преди да погледнат към идната акция. Разбира се, всички, които обичат „ джалоросите “ мощно се надяват, че идващият европейски край на отбора няма да е след 31 години, а доста по-рано. Някои даже към този момент показаха съществени апетити, още през идващия сезон да видят Рома на край и в Лига Европа в Дъблин.

Макар че Жозе Моуриньо стартира доста мъчно престоя си отпред на римския гранд, бавно- постепенно той съумя да напипа правилния път. След няколко сложни месеца на „ Олимпико “, някои почитатели си разрешиха да изразят съществено неодобрение към Жозе и резултатите на Рома, само че по-голямата част от тифозите застанаха до Специалния и в най-трудните моменти. Моуриньо, който несъмнено е един от най-хубавите в треньорската специалност, съумя да преобърне нещата в своя изгода и да завоюва всички на своя страна. Специалистът непрекъснато призоваваше за самообладание към неговия тим и ето, че търпението и упоритата работа най-после се отплатиха.

Нощта на 25 май, вечно ще остане в сърцата на „ вълците “, като една незабравима вечер, в която огромна част от Рим сигурно не е спал.

Сега, задачите на Рома стават още по-големи, като в Лига Европа, италианският представител ще има опцията да се изправи против още по-силни отбори. Разбира се, доста зависи каква ще бъде лятната селекция в клуба, само че Моуриньо и управлението са пределно окуражени Лигата на конференциите да е единствено началото на редица титли. Бившият управител на Манчестър Юнайтед съумя да сътвори страхотна връзка с почитателите и сега се радва на тяхната същинска обич. Колкото и мъчно да беше, Рома не се огъна и в най-трудните си мачове в Европа, а дуелите против Лестър бяха същински тест за психическата резистентност на играчите. Дори, когато римляните изгубиха с 1:6 гостуването си на Бодьо/Глимт, тогава като че ли доста хора си помислиха, че Рома изпада в рецесия. Моуриньо обаче още тогава се закани, че ще обърне нещата в своя изгода и виждаме, че той в действителност го стори.

Въпреки че някогашният ментор на Челси и Реал Мадрид е обичан и ненавиждан от мнозина, неговите триумфи са безспорни, а трофеят от Лигата на конференциите остава исторически за него и Рома. Моуриньо е последният треньор, който завоюва европейско отличие с италиански клуб. Това се случи през 2010 година, с Интер, а 12 години по-късно, още веднъж Специалния има съществена заслуга италианският отбор да победи в европейските клубни шампионати. Оттук нататък, всички почитатели на Рома се надяват на още по-светли дни, а бъдещето в действителност наподобява обещаващо.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР