Ролята на водата и насоки за избор на храни при

...
Ролята на водата и насоки за избор на храни при
Коментари Харесай

Добрата хидратация на кърмачката изисква 16 чаши вода дневно

Ролята на водата и насоки за избор на храни при кърмене.

доктор Теа Александрова, педиатър

Д-р Александрова приключва медицина с отличие през 2018 година Работи в отделението по педиатрия и в спешения педиатричен кабинет към УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ от началото на 2019 година, както и в поделение за Ковид-19 за деца в същата болница през 2020 година От лятото на 2020 година основава Инстаграм профил @mamadoc.bg, в който споделя потребна информация по отношение на развъждането на деца, както и препоръки за бързо справяне с зародили медицински положения. Вярва, че информираността е най-важният ключ за осъзнато и умерено родителство. Именно това я стимулира да споделя в Инстраграм канала си информация, която постоянно остава неразбираема за родителите.

Майчиното мляко е богато на антитела, построява имунната система на бебето в здрава защитна мощ и подкрепя установяването на поддържащи здравето бактерии в храносмилателния тракт на бебето. Но по какъв начин кърмата се въздейства от храните и напитките, които употребява кърмачката?

Въпреки че е малко евентуално кърмените бебета да развият хранителна алергия от майчиното мляко, някои храни може да не са подобаващи за кърмачето. Сред тях са пикантните храни или зеленчуци, произвеждащи газове, като зеле и броколи, които могат да накарат бебето да бъде нервно по време на хранене. Ако това се случи, избягвайте краткотрайно тези храни и пробвайте още веднъж, когато детето порасне малко.

Поддържайте се добре хидратирани!

Като кърмачка, майката се нуждае от към 16 чаши вода дневно. Така се компенсира спомагателната вода, която се употребява за производството на кърмата. Един от методите да си набавите нужното количество е като изпивате огромна чаша вода всякога, когато кърмите бебето си. Подборът на вода също е значим за поддържане на здравословен баланс на йоните в тялото при кърмене. Например известната вода DEVIN Изворна има непрекъснат състав, ниска минерализация и неповторим баланс на минералите, което я прави подобаваща за всекидневна приложимост. Тази вода се добива от извор с потвърдена непорочност и доближава до майката и детето недокосната от човешка ръка. Именно по тази причина се предлага за консумация от бременни, бебета и дребни деца.  

За сметка на спомагателната хидратация на кърмещата жена бебетата нормално не се нуждаят от нищо друго с изключение на от млякото на майка си, с цел да останат хидратирани. Ако вашето бебе наподобява обезводнено заради повръщане или диария, които не престават 24 часа или повече, се консултирайте с доктор, с цел да ви насочи към съответните способи за рехидратация.
Кофеин и алкохол по време на кърмене?

Ако кърмите, най-добре е да се въздържате от алкохол или първо да обсъдите въпроса с вашия доктор. Счита се, че след консумация на малко количество алкохол, би трябвало да се изчака четири часа или повече преди кърмене (при това не по-рано от 3-месечна възраст). Много дами са чували, че пиенето на бира усилва производството на мляко, само че това не е доказано с научни доказателства.

Малки количества кофеин не са противопоказани по време на кърмене, само че от голяма важност е и часът от денонощието, в който се приема. Сутрешното кафе се смята за безвредно. Имайте поради, че някои чайове също съдържат кофеин.

Каква риба да избягвате

Рибата и морските блага обезпечават значими хранителни субстанции. За да намалите излагането си на известни химически замърсители като живак, избягвайте да консумирате огромни дънни риби, до момента в който кърмите, като кралска скумрия, риба звук, акула, риба меч и по-екзотичните, само че продавани у нас – тайлфиш, атлантически голямоглав и атлантически наследник марлин.

Полезен табиет

Кърменето е най-естественото нещо, само че то също и е тип табиет, построяването на който може да отнеме известно време. Не липсват и компликации, само че огромните изгоди за здравето на майката и бебето, както и за построяването на дълбока прочувствена връзка сред тях несъмнено си заслужават напъните.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР