Ролята на таткото в отглеждането на детето съвсем доскоро изглеждаше

...
Ролята на таткото в отглеждането на детето съвсем доскоро изглеждаше
Коментари Харесай

Бащата и новата му роля

Ролята на таткото в развъждането на детето напълно до неотдавна изглеждаше много пасивна и скучновата. Докато животът на мама се променяше радикално с идването на дребния човек на бял свят, то таткото изглеждаше малко настрана от голямата задача да се отгледа и възпита новия член на фамилията, както в уговорките, по този начин и в насладите, които я съпътстват. До огромна степен това се дължеше на вкоренения фатализъм, че децата са чисто женска работа и бащата в най-хубавия случай е комбиниране от банкомат, финансиращ плана „ БЕБЕ ”, мека мебел за катерене или просто безмълвна част от интериора на дневната стая. В това време мама, изключително в случай че става въпрос за първо дете, се учи на родителство, а след това сполучливо го практикува като за двама.

Трябваше да минат години и генерации, с цел да стане ясно, че тази скица не ощастливява никого в фамилията – мама едвам диша от отмалялост, баща се усеща изолиран и постоянно изцяло непотребен, а детето губи извънредно скъп опит от това „ присъствено ” неявяване на баща. Ето за какво насърчаването на мъжете да вземат участие интензивно в гледането на детето е от изгода за всички. Доводи като „ нямам време ”, „ изтощен съм ”, „ не е моя работа ” значат, че има незабавна потребност от прекрояване на целите. Ако на вас, като майка и брачна половинка се пада нелеката задача да преборите закоравели предубеждения по тематиката, то ето няколко довода „ за ” новата роля на бащата, които можете да изтъкнете.

1. Все повече мъже го вършат. Това е реалност. Неимоверно е повишен броят на мъжете, които са склонни или вземат майчинство вместо съпругите си. Това евентуално е непряк резултат от рецесията, в която постоянно единият от фамилията губи работата си и от време на време това е бащата, само че по този начин или другояче бащи с бебешка количка в градинката пред блока в понеделник заран към този момент ще се срещат все по-често. Тук статистиката водят младите фамилии в градовете и такива с по-висок учебен ценз.

2. Бащите, които по една или друга причина (характер, образование, дълго предстоящо дете) са се включвали във възпитанието на детето, могат да отбележат, че техният правоприемник се радва на доста по-добро самочувствие, умения да учи, успеваемост в учебно заведение, предпочитание за проучване на света и спокойна самонадеяност спрямо децата на по-консервативно настроени татковци.
Ако татковците са били задоволително словоохотливи и склонни да изясняват, то децата им също получават положителни вербални умения, а основаването на едно позитивно отношение на детето към самото себе си напълно не може да е дело единствено и само на мама. Тук има известни нюанси във връзка с девойки и момчета. Ако за дребния мъж таткото е образец за подражателство и неговата непосредственост несъмнено основава чувство за непоклатимост и внушава устойчиви поведенчески модели, то за младата дама бащата е основанието да повярва в своето обаяние и да развие чисто женски качества.

3. Бащата е фигурата, която би трябвало да помогне на детето да се еманципира от затворения кръг мама-бебе. Това е стадий от естественото развиване и процеса на отделяне и автономия. Бащинската фигура е призвана да покаже на детето от най-ранно детство, че светът не стартира и не свършва с мама, а това, което е отвън нея не е наложително враждебно и ужасно. Бащата вкарва детето си в света на огромните и колкото по-дружелюбно и доброжелателно го направи, толкоз по-големи са възможностите на детето да заживее като пълноценно и независимо създание. Таткото учи детето по какъв начин да бъде откривател, по какъв начин сполучливо да се вписва в непозната среда и основава куп други потребни обществени умения. Разбира се, по този начин избрана ролята звучи много теоретично, тъй като държанието на мама също е обект на проучване и прекопирване от страна на детето, само че когато околните мостри са двама, а не един, вероятността от клатушкане в една или друга посока понижава доста. В този двоичен код природата е измислила механизъм за поддържане на „ златната среда ” и основаване на най-благоприятните условия за развъждане на детето.

Ето за какво таткото напълно не е сателитен член от многочисления антураж на детето и фактът, че баба, вуйна и дядо са на първа линия и подготвени за помощ, не го прави маловажна фигура. Все отново има много случаи, в които мама отглежда детето без биологичния татко. Тогава тази роля може да бъде изпълнена както от дядото или чичото, по този начин и от другар или хора от по-далечното обграждане, стига да бъдат в действителност доброжелателни и подготвени да оказват помощ.

След всичко казано ролята на таткото в действителност наподобява комплицирана, само че в действителност напъните напълно не са толкоз непостижими, а могат да бъдат и същинско наслаждение. Майката може да стартира да предизвиква таткото още от самото раждане. Храненето с шише, промяната на памперсите и приспиването напълно не са толкоз деликатни задания, които таткото може да усвои още в тези две седмици отпуск, които се поставят при раждане на дете. Ако решите, че можете да изчакате с включването на бащата в ежедневните грижи, то имайте поради, че му спестявате гордостта да се оправи с още една нова задача. Това с изключение на в допълнение самочувствие ще сътвори и първата непосредственост сред таткото и рожбата. С отрастването на детето игрите на килима в дневната, даже и да наподобяват малко грубички и рисковани съгласно вашите показа, нареждане на кубчета или храненето на домашните любимци ще създадат таткото незаместим другар на детето в игрите. Така той ще се трансформира в част от света на детето, както ще се случи и противоположното. Съвсем не е належащо бащата да се отхвърля от своите мъжки удоволствия. Детето ще бъде неговия най-горещ последовател в шампионата по тенис на маса или в кварталния футболен тим. Пътуванията дружно, карането на колело или приказката, прочетена от баща за лека нощ са единствено дребни подсказки, които могат да създадат от един прелестен брачен партньор и превъзходен баща.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР