Ролята на социалната и солидарна икономика в отделните стопански отрасли

...
Ролята на социалната и солидарна икономика в отделните стопански отрасли
Коментари Харесай

Ролята на социалната икономика за постигането на устойчив растеж беше обсъдена на кръгла маса на високо равнище

Ролята на обществената и солидарна стопанска система в обособените икономически браншове и смисъла й за реализиране на резистентен и включващ стопански и обществен напредък бяха разисквани по време на кръгла маса „ Справедлива, съответна и трансформираща обществена стопанска система “ с присъединяване на представители на високо ниво на Министерството на труда и обществената политика, Министерството на земеделието, Министерството на туризма и Европейската комисия. Дискусията се организира в границите на 10-ия Европейски конгрес на субектите на обществената и солидарна стопанска система, който се организира в Международен панаир Пловдив в интервала 20-23 юни.

„ Утвърждаването на обществения модел в допълнение на икономическия основава сигурност и отбрана на жителите, които имат потребност да усещат поддръжката на страната. Без присъединяване на гражданската самодейност и частния бранш тази поддръжка остава отчасти осъществена “, сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков. Той уточни, че до 2027 година България ще разполага с над 70 млн. лева за използване на политиката по обществена стопанска система.

Еврокомисарят по работните места и обществените права Никола Шмит подчертава върху ролята на обществената стопанска система и обществените предприятия за реализиране на равномерен демографски и екологичен преход в изискванията на цифровизация на стопанската система. „ Преминахме през коронавирус рецесията, в която стана ясно какъв брой значима е обществената отговорност. Сега още веднъж сме в рецесия, тъй като има война в Европа. Социалната стопанска система и обществените предприятия имат опция да оказват помощ на бежанците да им обезпечат жилища, работа “, сподели той. Никола Шмит акцентира, че кооперативите и обществените предприятия могат да са важен фактор за поощряване на цифровата промяна.

Заместник-министър Иван Кръстев подчертава върху инструментите за поддръжка на обществените предприятия с национални и европейски средства, както и по линия на Националния проект за възобновяване и резистентност. Министерството на труда и обществената политика изпрати за утвърждение от Европейска комисия Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021-2027 година По нея се възнамерява пилотна процедура в поддръжка на обществените предприятия. Основната й цел е обезпечаване на претовареност за хора в неравностойно състояние, образование, подготовка, сподели заместник-министър Кръстев.

Заместник-министър Жулиета Върлякова обърна внимание върху държавната политика за основаване на работни места за хора от уязвимите групи и за активиране стопански некативни хора. „ Предстои да започват районни стратегии по претовареност, за които страната е отделила 48 млн. лева С тези средства ще бъдат субсидирани близо 9 000 работни места. Надявам се, че те ще бъдат съфинансирани и от бизнеса, с цел да може заетостта да има по-голяма резистентност “, сподели заместник-министър Жулиета Върлякова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР