Ролята на Жулиета за мен е удоволствие, но и предизвикателство

...
Ролята на Жулиета за мен е удоволствие, но и предизвикателство
Коментари Харесай

Илина Михайлова: Огромна отговорност е, че съм първата Жулиета в 75-годишната история на Варненската опера

Ролята на Жулиета за мен е наслаждение, само че и предизвикателство както във вокално, по този начин и в артистично отношение. Вокалната част е изпълнена с цялата палитра от страсти - лекост, бравура, романтика и деликатност до трагика в трагичната последна песен. Щастлива съм, че мога да се върна към момичешките си години, когато на 15 за пръв път се влюбих и изживях първите любовни трепети, терзанията, наивната и сантиментално среща с първата обич.

Това споделя Илина Михайлова пред Виолета Тончева преди утрешната премиера на операта " Ромео и Жулиета " от Шарл Гуно във Варна

" Всичко това би трябвало да се покаже освен с гласа, само че и с тялото, да се откликва на всяка обстановка, както би го направило едно 15-годишно момиче. Не е елементарно, само че имам цялостната поддръжка на моя Ромео Артур Еспириту, с който доста добре си партнираме. Той е извънреден артист и аз съм щастлива да бъдем дружно в постановката на „ Ромео и Жулиета “. С него в паузите се опитваме да понижим напрежението и да олекотим цялата тази драма, което ни оказва помощ да влизаме разтоварени в следващатата подготовка. Огромна помощ ни оказват маестро Светослав Борисов, който изпипва всичко до най-малкия подробност – от интонацията до страстта, която би трябвало да носи всеки звук, изпят вокално и артистично с нужното майсторство ", добавя Илина Михайлова.
" За повторно работя с режисьорката Урсула Хорнер, с която сме астрални близнаци, родени в еднакъв ден 20 октомври. Тя е изобилен шадраван от сила и съумява да извади най-хубавото от солистите и от хора, от всички нас. Не пести себе си нито за минута, изяснява, демонстрира, пее и играе дружно с нас и това е доста заразително и вдъхновяващо ", споделя още оперната звезда.

" За мен е голяма отговорност, че съм първата Жулиета в 75-годишната история на Варненската опера и ще вложа всичките си сили, с цел да направя една хубава, влюбена и подготвена на всеотдайност Жулиета ", приключва тя.

ИЛИНА МИХАЙЛОВА е родена във Варна, където приключва ДМУ " Добри Христов " със компетентност пиано и оперно пеене при Галина Димитрова и Мария Рокас. Следва в НМА " Панчо Владигеров " в София в класа по оперно пеене на проф. Благовеста Карнобатлова и проф. Недялко Недялков. През 2002 година печели Първа премия на националните състезания " Светослав Обретенов " в Провадия и " Парашкев Хаджиев " в София. След дипломирането си в България, приключва и Консерваторията " Джузепе Верди " в Милано в класа по оперно пеене на Вилма Борели. Участва в майсторските класове на Джакомо Арагал и Ернесто Паласио.

В Милано дебютира в функциите на Фьордилиджи в " Така вършат всички " от Моцарт и Церлина в " Дон Жуан " от Моцарт, както и в ролята на Дидона от " Дидона и Еней ” от Х. Пърсел. Изпълнява Мюзета в " Бохеми ” на Пучиниевия фестивал " Торе дел Лаго ".

През 2008-2009 година печели междунарнодния конкурс по оперно пеене " Азлико " в Комо и дебютира с огромен триумф в ролята на Норина от " Дон Паскуале " на Доницети. В идващия сезон е поканена за ролята на Мария в " Дъщерята на полка ” от Доницети. Пее в оперните театри на Бергамо, Бреша, Кремона и Павиа. В Комо, във връзка 200-годишнината от рождението на Шуман, взе участие в рецитал с дир. Ернесто де Куртис.

През 2012 година в Софийска опера и балет дебютира и на българска с ролята на Адина в " Любовен балсам " от Доницети, реж. Вера Немирова. От сезон 2013-2014 Илина Михайлова е солистка на Държавна опера Варна. Тук дебютира с Виолета в „ Травиата ” и Джилда в " Риголето " от Верди. На варненска сцена извършва Розина в " Севилският бръснар ” от Росини, Норина в „ Дон Паскуале ” от Доницети, Адина от „ Любовен балсам, Церлина от „ Дон Жуан “, Мерцедес в международната премиера на мюзикъла „ Граф Монте Кристо “, Луиза в мюзикъла „ Маската на Зоро “, Ана в мюзикъла „ Тримата мускетари “, Силвия Вареску в оперетата „ Царицата на чардаша “, Лиу в операта „ Турандот “, Микаела в „ Кармен “, Амелия в „ Симон Боканегра “, Марица в оперетата " Графиня Марица ", реж. Вера Немирова, Антония в „ Хофманови разкази “ и други През 2022 година дебютира в ролята на Жулиета от „ Ромео и Жулиета “ на Гуно, първа режисура в 75-годишната история на Варненската опера.

Илина Михайлова гостува постоянно на оперните театри в България - Пловдив, Стара Загора, Бургас и Русе, също в ДМБЦ " Стефан Македонски " в София. Участва в турнетата на Държавна опера Варна в Брюксел, Амстердам и Гент. Изпълнява с огромен триумф ролята на Джилда от „ Риголето “ в оперния спектакъл на Модена и Тренто. Гостува в церемония концерти в зала „ Рахманинов “ и „ Болшой спектакъл “ в Москва, Нинбо в Китай, извършва Лиу в „ Турандот “ на фестивала в Парма и други По покана на Хосе Карерас пее на бенефисните му церемония концерти в София и Атина.

РОМЕО И ЖУЛИЕТА

Опера от Шарл Гунов с увод и пет дейности

Либрето Жюл Барбие и Мишел Каре

Диригент постановчик Светослав Борисов

Режисьор Усула Хорнер, Австрия

Сценография Даниела Николчова

Костюми - Мария Пупучевска, районен съд Македония

Светлинен дизайн Васил Лисичов, районен съд Македония

Диригент на хора Цветан Крумов

Плакат Славяна Иванова

Действащи лица и реализатори:

Жулиета - Илина Михайлова, Мария Павлова

Ромео - Артур Еспириту, Съединени американски щати

Лоренцо – Деян Вачков

Меркуцио – Иво Йорданов, Свилен Николов

Стефано – Мария Павлова, Лилия Илиева

Граф Капулети – Венцеслав Анастасов, Пламен Димитров

Тибалт – Борис Луков

Гертруда – Михаела Берова, Силвия Ангелова

Херцогът на Верона – Гео Чобанов

Граф Парис – Велин Михайлов

Грегорио – Петър Петров

Бенволио – Христо Ганевски, Лев Караван

Жан – Лъчезар Александров

Оркестър и хор на Държавна опера Варна.

Концертмайстори: Анна Фурнаджиева, Красимир Щерев.

Помощник-режисьори: Димитър Левичаров, Радинела Василева. Корепетитори: Жанета Бенун, Веселина Маринова, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев.

Първа режисура в 75-годишната история на Държавна опера Варна

Премиера Варна - 7 юли 2022, 21.00, Опера в Летния спектакъл

Премиера Балчик - 8 юли 2022, 21.00, Двореца Балчик
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР