Ролята на животните в Турция е много голяма и може

...
Ролята на животните в Турция е много голяма и може
Коментари Харесай

Доброволец: Животните в Турция са на пиедестал, спасихме 2000 след земетресенията

„ Ролята на животните в Турция е доста огромна и може би доста по друга от тази в България, тъй като от една страна там в съвсем всеки дом има домакински любим, а от друга и отношението към бездомните животни е по-различно от това в България. Някак си животните са сложени на различен фундамент и по тази причина в Турция имахме доста работа, тъй като се оказа, че след земетресенията има доста изчезнали и потърпевши животни “.

Това съобщи в изявление за БГНЕС Явор Гечев от организацията Humane Society International, чиито членове непринудено спасяваха животни след земетресенията в Турция.

„ Нашата задача бе да оказваме помощ на тези животни, да се опитаме да ги съберем с техните стопани, а за тези животни, за които за жалост към този момент техните стопани не са живи, да намерим нов дом “, съобщи още Явор Гечев.

„ По наши калкулации може би близо 2 000 животни са били избавени единствено в Антакия след земетресението освен от нас, само че и от другите избавителни групи. Първоначално отидохме там с желанието да построим болница, само че се оказа, че към този момент има три такива полеви лечебни заведения за животни и нашата роля беше да участваме в спасяването на животните в началото от отломките в първите дни, когато имаше под тях към момента живи животни, а след това през последната седмица и такива, които към момента населяват изоставени и полуразрушени здания, тъй като тъй като това е бил техният дом, те към момента се крият там “, описа доброволецът.
Явор Гечев
Изгубените животни са търсени с дрон с термокамера, а за тези от тях, за които са имали догатки, че са в региона, са пускали записи с гласа на стопаните им за да ги привлекат. Използвани са и способи за хуманно залавяне.

„ При нас нямаше процедура да се употребяват кучета-спасители, за разлика от други организации, които избавят хора “, разясни Явор Гечев. На въпроса за какво в Турция е по-отговорно отношението към животните, в сравнение с в България, той съобщи, че това е въпрос на образование, на просвета, която се построява в продължение на столетие. „ Изключително съм впечатлен от отношението на турците към бездомните животни и към домашните любимци. Оказа се, че огромна част от тези домашни животни са чипирани, което оказа помощ доста бързо да бъдат открити притежателите им. От друга страна, когато ставаше дума за изчезнали животни, това което ни направи усещане бе, че на всички места в Антакия имаше купчинки с оставена храна, като още преди земетресението там е имало и хранилки, издигнати от Общината. След земетресението се оставяха купчинки на всички места, тъй като огромна част от животните на улицата са били обгрижвани от хората и преди. Когато хората са евакуирани, е разумно да няма кой да се грижи за тези животни, само че все пак постоянно се намираше някой, който да отиде и да остави купчинка храна, тъй като се знаеше, че тези животни няма къде другаде да отидат. Така в един миг бяхме доста сюрпризирани, когато имаше купчинки с храна на всички места и че както полицията, по този начин и армията вземат участие в оставянето на храна “, показа доброволецът.

„ Другото нещо, което ми направи мощно усещане бе, че на никое място не се задаваше въпросът за какво се оказва помощ на животните от някои организации, а не на хората. Ние там бяхме много групи за отбрана на животните, които по друг метод оказвахме помощ, само че в нито един миг никой не попита за какво го вършим това нещо, даже в противен случай - те бяха доста признателни. Можете да си визиите какво значи за някого, който е изгубил цялото си семейство, да откри най-малко един оживял член, въпреки било то и животно “, акцентира той. Гечев изясни, че техният екип е бил разграничен на три елементи. „ Нашият екип беше разграничен на три елементи – аз участвах в първата промяна, която постъпи в Турция съвсем директно след земетресението и в последната, която се завърна на 11.03.

Ние от Humane Society International бяхме организацията, която може би най-дълго остана на място и вложихме доста старания освен в намирането на животни, само че и в обучаването на хора в това по какъв начин да се търсят животни и защото работата ни завърши, доста по-малко станаха сигналите за изгубени животни от една страна, от друга – търсенето е извънредно мъчно заради почналите действия по разчистването на града и напредването от един адрес към различен става доста затруднено. Затова взехме решение, че няма смисъл да работим на място, а това, което има смисъл е да подкрепяме локални групи, които работят. Ние в действителност подкрепяме финансови групи от първия ден след земетресението и ще продължим да вършим това нещо, тъй като те са доста по-ефективни на терен “, добави още Явор Гечев. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР