Rolex Paris Masters, първи кръгГригор Димитров – Ботик ван де

...
Rolex Paris Masters, първи кръгГригор Димитров – Ботик ван де
Коментари Харесай

Традицията е спазена: Димитров отново премина първия кръг в „Берси“


Rolex Paris Masters, първи кръг

Григор Димитров – Ботик ван де Зандсхулп 7-6(5), 7-6(5)

Григор Димитров стартира присъединяване си на тазгодишния Мастърс шампионат в Париж с сложна, само че изцяло заслужена победа над международния №35 Ботик ван де Зандсхулп. По този метод българинът затвърди положителните усещания, които остави с играта си във Виена предходната седмица, както и една чудесна традиция – той към момента няма загуба в началния кръг на Rolex Paris Masters.

Димитров завоюва жребия и избра да сервира пръв. Макар да сподели съмнения на първи сервис, българинът завоюва подаването си след няколко доста положителни офанзиви, в които накара Ван де Зандсхулп да се движи по цялата широчина на корта. Началният удар на нидерландеца сътвори съществени проблеми на първата ни ракета и международният №35 изравни, само че незабавно по-късно Димитров си върна водачеството и направи резултата 2-1 в своя изгода. При 30-15 в третия гейм българският тенисист сътвори най-красивия миг в мача до този миг, пласирайки елегантен бекхенд по правата, който не остави шансове на неговия конкурент.

Димитров не бе надалеч от опция за пробив, откакто Ван де Зандсхулп позволи двойна неточност за 15-30 в четвъртия гейм, само че след това рисковият начален удар на нидерландеца проработи в негова изгода и той още веднъж възвърне равенството в геймовете.

Българинът стартира да демонстрира признаци на напрежение и пропусна привидно елементарен смач при мрежата, след което форхенд в мрежата даде три следващи брейкпойнта на Ван де Зандсхулп. Още при първия Димитров позволи двойна неточност и по този метод нидерландецът осъществя първия пробив в мача, осъществявайки поврат за 3-2.

Няколко доста положителни офанзиви „ сервис-мрежа “, съпроводени с ас, помогнаха на четвъртфиналиста от миналогодищния US Open да затвърди брейка и да усили преднината си. Димитров още веднъж се озова в комплицирана обстановка, когато изостана с 15-30 в седмия гейм, само че сервисът на българина още веднъж проработи и той не позволи втори следващ пробив, намалявайки резултата на 4-3.

Ван де Зандсхулп продължи да играе доста нападателно и да поема съществени опасности при офанзивите си. Този метод бе на път да му изиграе неприятна смешка, защото след две следващи непредизвикани неточности ниа нидерландеца Димитров навакса пасив от 30-0. Впоследствие обаче международният №35 си върна самодейността и завърши гейма с ас, доближавайки се до спечелването на сета.

Това не обезвери Димитров, който върна интригата със сервис гейм на нула и редуцира пасива си на 5-4. Ван де Зандсхулп стигна до сетбол след дълго разиграване, приключило с композиция от къса топка и минаващ форхенд. Този път обаче сервисът на международния №35 го съобщи във допустимо най-неподходящия миг и той позволи двойна неточност. Пред Димитров се откри късмет за пробив, при който Ван де Зандсхулп изпрати топката в навън при опит за офанзива с форхенд по правата и по този метод първата ни ракета осъществя брейк за 5-5.

В единадесетия гейм Димитров позволи поврат от 30-0 и Ван де Зандсхулп стигна до брейкпойнт след несполучлив опит за къса от страна на българина. Впоследствие обаче международният №28 сподели забележително самочувствие на сервис и на няколко пъти нападна сполучливо бекхенда на нидерландеца, а след ретур в навън на Ван де Зандсхулп трикратният полуфиналист от Големия шлем затвърди брейка си и си върна водачеството при 6-5.

Сервисът на нидерландския тенисист обаче още веднъж го измъкна от сложната обстановка и той съумя да докара сета до тайбрек. Той стартира чудесно за Димитров, който осъществя мини-брейк за 2-0 след отличен минаващ бекхенд. Няколко несполучливи офанзиви на българина разрешиха на Ван де Зандсхулп да поведе, само че по-късно нидерландецът позволи двойна неточност и равенството бе възобновено при 3-3.

Димитров още веднъж мина в офанзива и сложи под съществено напрежение съперника си. Двойна неточност на Ван де Зандсхулп даде два следващи сетбола на българина, като първият бе избавен след положително воле на международния №35. В идващото разиграване обаче нидерландецът изпрати топката в навън при офанзива с бекхенд по диагонала и по този начин българският тенисист надви със 7-6(5) в първия сет.

В началото на втората част и двамата бяха доста солидни на сервис и при първата отмора в сета Ван де Зандсхулп имаше задатък от 2-1. Димитров организира няколко отлични офанзиви с бекхенд от главната линия, с които съумя последователно да си отвори пространства в корта, само че по-късно нидерландецът още веднъж беше доста безапелационен при подаването си и си върна водачеството при 3-2.

В шестия гейм грешките на Димитров ненадейно зачестиха, като дова разреши на Ван де Зандсхулп да реализира поврат от 30-0 и да стигне до брейкпойнт, който обаче бе избавен от българския тенисист след праволинеен смач при мрежата. Впоследствие обаче нидерландецът стигна до нов късмет за пробив, при който форхендът още веднъж съобщи Димитров и международният №35 усили преднината си на 4-2.

Ван Де Зандсхулп самичък си направи живота сложен, допускайки двойна неточност, която даде на Димитров опция незабавно да върне пробива. Последвалото дълго разиграване приключи с непредизвикана неточност от страна на миналогодишния четвъртфиналист на US Open по този метод първата ни ракета осъществя брейк. Силните минути за Димитров продължиха и след няколко бързи офанзиви той затвърди пробива си, възстановявайки равенството в сета при 4-4.

Няколко неубедителни офанзиви с бекхенд от страна на българина помогнаха на Ван де Зандсхулп да си върне водачеството и да се приближи до спечелването на втората част. Димитров обаче не разреши това да се случи, защото слайсът му стартира да затруднява съществено неговия конкурент, а след ретур в мрежата на нидерландеца резултатът стана 5-5.

Ван де Зандсхулп още веднъж сложи първата ни ракета напрегнат, връщайки си водачеството след сервис гейм на нула. Българинът обаче върна жеста с няколко чудесни излизания на мрежата и това наложи изиграването на нов тайбрек. В него Димитров стигна до два следващи мачбола след невъзмутим смач. Ван де Зандсхулп избави първия с чудесно воле на мрежата, само че по-късно първата ни ракета показва отлични рефлекси и след оспорвано надиграване при мрежата, приключило с известна доза шанс за Димитров, той победи със 7-6(5), 7-6(5) по-късно под два часа игра.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР