Роко Ричи, единственият син от брака на Мадона с Гай

...
Роко Ричи, единственият син от брака на Мадона с Гай
Коментари Харесай

Талантлив художник ли е, или просто син на Мадона?

Роко Ричи, единственият наследник от брака на Мадона с Гай Ричи, разбуни артистичния свят на Англия. Причината: създателят под псевдонима Rhed е най-скъпо продаваният млад художник на Острова. Картините на 21-годишния експресионист се харчат за петцифрени суми (засега), а от 2018 година насам той излага творбите си в Галерията за модерно изкуство на Таня Бакстър в аристократичния лондонски квартал Челси, оповестява " Гардиън. Но едвам от няколко месеца неговата идентичност стана известна на необятната аудитория. 

И тук изниква въпросът - надарен художник ли е Rhed, или просто наследник на световноизвестна певица и знаменит кино режисьор?

Според кураторката Таня Бакстър младият артист използва плътни мазки маслени бои и добре жестикулирани щрихи в своите човешки фигури, а го вдъхновяват Лушън Фройд, Франсис Бейкън и фотографа Хелмут Нютън. Обектите му излъчват  " психическо напрежение ", споделя Бакстър, само че той компенсира това с цветен нюанс и " игриво заплашителни фигури в средата на платното, постоянно сложени на монохромен нереален декор ". Тя намира още, че картините му излъчват " вълнуваща комбинация от непорочност и убеденост ".  

Неговите картини са " достоверният, чист и недестилиран артикул на ХХI век ", споделя и арт специалистът Годфри Баркър.

Но арт критикът на " Гардиън " Джонатан Джоунс не е толкоз впечатлен от потомствения гений: " Картините му са непохватни младежки опити без диря от автентичност или креативна сила – написа той. – Очевидно това не значи, че с времето той няма да стане по-добър художник. Рисуването изисква старания. От тази позиция е срамотия, че Rhed бе показан на публиката, преди още да е станал същински актьор.  Тези мацаници са любителска работа, смътни фалшификати на Пикасо или Модилиани, които можеха да са нарисувани от милион други младежи. "

Галерията, прибавя Джоунс, трябва да се засрами, задето цинично предлага творбите на този неопитен юноша, сравнявайки го с улични актьори като Баския и Банкси. 

Критическият колектив The White Pube, формиран от Габриеле де ла Пуенте и Зарина Мухамад, е още по-краен във връзка с младия Роко: " Срамота е, когато художниците основават творби, които наподобяват като съвременно изкуство, а не като модерно. Картините му наподобяват по този начин, като че ли изкуствен интелект е надраскал Модилиани, второкласен Пикасо и подозрително сходство на Бейкън, с цел да сътвори нещо ново, което оставя усещането за остаряло, към този момент правено и плоско. И трагичното разобличаване, " необичайно сполучливо дете в арт света скрито има необикновено богати и известни родители ", не е никак изненадващо ".

Произведенията на Rhed могат да се намерят в профилирания уебсайт Artsy и доближават цена от 24 хиляди паунда (29 хиляди евро).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР