Рожен отново бе сцена на българската фолклорна музика и традиции

...
Рожен отново бе сцена на българската фолклорна музика и традиции
Коментари Харесай

Роженският събор събра над 280-хилядна публика

Рожен още веднъж бе сцена на българската фолклорна музика и обичаи през трите дни на Събора на националното творчество и отглеждането на животни.

Традиционната демонстрация с над 100-годишна история събра на Роженските поляни от 19 юли до през днешния ден над 280 хиляди гости и 3500 артисти, танцьори и инструменталисти от всички фолклорни области на страната, съгласно данни на уредниците от сдружението "Рожен - завещание в бъдещето ".

Рожен, като сплотяващо нацията място, което надвишава границите, бе главният акцент в оценките на политици и общественици, посетили внушителното фолклорно събитие. Изложби и исторически препратки подсетиха, че Роженският събор е зародил преди столетие като среща на разграничени български родове от времето преди да падне границата, отделяла Родопите от свободна България.

Роженският събор в действителност сплотява българите; хората идват, с цел да "глътнат " от въздуха на Рожен и от музиката на Родопите, разяснява Костадин Илчев, виртуозен гайдар и началник на оркестър "101 каба гайди ".

Според музиканта фестивалът на Роженските поляни се е трансформирал в събитие и доказателство, че родопската, българската фолклорна музика са съхранени.

Съборът сподели величавата родопска музика в целия й искра, а прочувствената оценка на публиката през трите дни е показателна за това, добавя Илчев.

Етнографски и музейни изложения, базари на био- и фермерски артикули от Родопите, занаятчийски работилници, етноселище и изложби бяха показани в програмата на събора.

Галаконцертът "Родопска вечер " открои хубостта на музиката на Родопите в осъществяване на отбор "Родопа ", на "100 каба гайди ", "101 каба гайди ", "Каба кабадайлии ", Златина Узунова, Валя Балканска, Петър Янев, Кристина Енгерова, Светла Дукатева, Николай Славеев и други

Съборът бе закрит през днешния ден с гала по награждаването на лауреатите на националния фолклорен конкурс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР