Рождество Христово е най-светлият празник, честван и харесван от повечето

...
Рождество Христово е най-светлият празник, честван и харесван от повечето
Коментари Харесай

Магията на светлите празници по света

Рождество Христово е най-светлият празник, празнуван и харесван от множеството поданици на земното кълбо. Независимо от многообразните обичаи, религии, климатични условия, дати и имена на този ден, всеки човек на планетата ни открива неподправена магия и в приготовленията за тържествата, и в събиранията на най-близките край трапезата.

Надниквайки в любопитни коледни елементи, присъщи за някои страни по света, имаме късмет освен да се обогатим духовно, само че и виртуално да споделим празничната атмосфера даже с непознати.

В Канада честванията на Рождество са немислими без яркия бит, наименуван

Най-грозният коледен пуловер

Забавната традиция, която се заражда преди повече от половин век, се популяризира освен в Съединени американски щати, само че и в някои европейски страни. Всичко стартира с подаръците на майки и баби, които държат да обезпечат на цялото семейство ръчно плетени облекла с изображения на снежни индивиди, елени, джуджета и други празнични персонажи. Въпреки сарказма на близките, обличането на такива пуловери за тържествата се счита за съвсем наложително. Ритуалът дотам става част от традицията, че през 80-те години на ХХ век производството на червено-бели шапки, жилетки и елечета доближава промишлени количества. А преди две десетилетия във Ванкувър провеждат първото празненство, отдадено на... грозния коледен пуловер. Креативните фенове на традицията, която цели да провокира само повече усмивки, стартират търсенето на допустимо най-странния образец от тази дреха колкото може по-рано, като цените доближават 90 $. Имайки поради, че се облича единствено един път, удоволствието въобще не е от евтините.

Приказката оживява върху заешко ухо

Особени са коледните празници и във Финландия. И няма по какъв начин да е другояче, тъй като точно в тази страна живее Йоулупукки (Йоулу - Рождество, пукки - козел). Добрият дъртак населява планината Корватунтури ( " Корва " - рид, " тунтури " - ухо, което фактически наподобява най-вече на заешкото) и по тази причина толкоз добре чува желанията на всички деца по света. Интересно е също, че самото наименование на месец декември на фински звучи като Рождество. И никой към този момент не се учудва, че в този интервал цялата скандинавска страна се трансформира в същинска приказка.

Вещица с метла разнася дарове

Рождество Христово на Ботуша не минава без Ла Бефана. Традицията повелява точно тя да дава отговор за някои значими празнични атрибути, измежду които най-желани за децата, несъмнено, са подаръците. Добрата магьосница ги разнася, яхнала метлата си. Затова не трябва никой да се учудва, че този облик е по-обичан даже от познатия на всички Санта Клаус, който в Италия е прочут с името Бобо Натале.

Рекордна подготовка и фенер като звезда

Интересен коледен бит от епохи се съблюдава на Филипините. За празника стартира да се приказва и мисли най-малко четири месеца по-рано - още от края на август или началото на септември. Така самоуверено може да се счита, че островната страна отбелязва най-дългото Рождество Христово. Един от знаците му е обичайният фенер, наименуван парол, който наложително е с формата на Витлеемска звезда. С него се украсяват къщите и улиците през целия интервал на тържествената блъсканица.

С ролкови кънки на църковна работа

Наистина извънредно се означават светлите дни във Венецуела. Жителите на страната трансформират Коледа в незабравима и специфична, макар че нямат нито сняг, нито шейни. Но пък оферират страхотна опция - до църквата за празничната литургия се стига с... ролкови кънки. А с цел да могат всички да спазят традицията, придвижването по пътищата е строго неразрешено за коли и различен тип превоз.

Още един чудноват бит е присъщ за Боливарската република: от прозореца на жилището или къщата се спуска въже, вързано за крайници на детето, което остава у дома на Рождество. А когато родителите се върнат от службата в храма, наложително би трябвало да пернат връвчицата - ей по този начин, за по-голяма удача.

Долу тв приемника, да живей гората

Нищо към този момент не може да попречи на жителите и гостите на Исландия да се любуват на общуването в най-светлите дни от годината. Учудващата мнозина традиция за отвод от телевизия на Коледа е подкрепена и от държавен декрет. Така хората имат опция най-малко да опитат да компенсират възможната липса на внимание, което несъзнателно са пропуснали да показват към околните и приятелите. В кулминационна точка на празненствата нормално се трансформира дейната отмора на открито със фамилията. Има ли нещо по-зареждащо от време, прекарано дружно, на чист въздух, измежду сняг и приказно красива гора?...

Късмет за българите

Коледа и Нова година са едни от най-светлите празници и в страната ни. Приятели, близки и цели семейства се включват в приготовленията, като обезпечават дарове за всеки от сърце и богата софра от нечетен брой постни ястия на Бъдни вечер. Традиционните сърмички от кисело зеле, пълнени сухи чушки, ошав, тиквеник и питката с паричка за шанс са единствено дребна част от ястията, обичани от всички българи.

Сутринта на 25 декември неколцина млади мъже, облечени в красиви носии, обикалят от къща на къща и пеят обредни песни, с цел да е плодородна година, а стопаните да имат здраве и благодат.

По-късно близки и другари се събират край масата, с цел да се отдадат на сладки приказки и вкусни месни гозби. Защото шерването на храната и уюта във всеки дом е част от народопсихологията ни.

Честито Рождество!

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР