Рождество Христово е един от най-големите християнски празници, който се

...
Рождество Христово е един от най-големите християнски празници, който се
Коментари Харесай

Именниците да почерпят, а защо празнуваме Коледа днес – вижте!

Рождество Христово е един от най-големите християнски празници, който се чества на 25 декември. Но за какво го означаваме навръх тази дата?

В Библията не се загатва точна дата на раждането на Христос и през IV век император Константин Велики решил да употребява това, с цел да наложи християнската религия над римският народ, който тогава чествал езически празници, макар че християнството било признато за публична вяра.

Хората вярвали, че на 25 декември се е родил господ Митра и императорът решил да слее двата празника.

През годините Рождество се е чествало и на 6 януари, когато го отбелязва арменската черква. В България денят се отбелязва от българската черква през 1968 година. По времето на комунистическия режим Рождество Христово не се чества публично, а единствено в стеснен фамилен кръг от вярващите. В България празникът още веднъж става формален с решение на 9-то Народно заседание от 28 март 1990 година

Езически, а не християнски е един от обичаите, които свързваме с празника - коледуването. Поверието е, че при зимното слънцестоене пъкълът се отваря и на земята бродят зли създания, които коледарите прогонват. Вярвало се също, че тогава се отваря и раят, по тази причина се считало, че коледната молитва е най-силна.

Подаряването на дарове пък е обвързвано с поверия за св. Николай, чийто празник се отбелязва на 6 декември. Според тях откакто получава огромно благосъстояние от татко си, светецът го раздава на бедните. Холандците редуцират името му от Sint Nicolaas на Sinterklaas, а американците го преработват до Santa Claus.

Образът на Дядо Коледа в огромна степен е построен от рекламните клипове на компанията Coca-Cola - точно нейно създание е белобрадият радостен дядо с червен костюм.

Дядо Коледа е и единственият маркетингов облик, който продава най-вече артикули по Коледа, само че за него няма наложени авторски права. С други думи, всеки може да популяризира и продава стоката си с неговия облик.

В днешно време се споделя, че Дядо Коледа живее в Лапландия дружно с елфи и джуджета, които създават подаръците за всички деца по света, които Дядо Коледа раздава благодарение на шейната или елените си. Имената на елените са: Дашер, Дансер, Прансер, Виксен, Комет, Кюпид, Донер, Блитцен и Рудолф.

В България, Коледа е и имен ден на хората носещи имената: Христа, Христо, Рада, Радослава, Радослав, Радостина, Радостин, Радомира, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Христина.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР