Родопското село Касъка, десетки жители на което работят като гурбетчии

...
Родопското село Касъка, десетки жители на което работят като гурбетчии
Коментари Харесай

Родопско село с гурбетчии шофьори е с положителен прираст

Родопското село Касъка, десетки поданици на което работят като гурбетчии водачи из Европа, отбелязва позитивен приръст, сподели кметът Шабан Хърлов. Положителните демографски данни се удостоверяват от разрастването на учебното заведение, в което класните стаи към този момент стават незадоволителни.

Шофьорите от Касъка работят и при задгранични, и при български работодатели, само че ангажираните в родни транспортни компании се притесняват от допустимо понижение на заплатите им, в случай че се одобри пакетът "Мобилност ", прецизират от кметството.
Добрите приходи на водачите гурбетчии са определящи съгласно кмета Хърлов за относителния обществен комфорт в селото и позитивния приръст. Населението на Касъка се е нараснало през 2018 година с 36 поданици, новородените деца са 9, а 52 души са се заселили, сочи информация на Териториалното статистическо бюро в Смолян.

За разлика от прилежащи села, в които на гурбет отпътуват цели фамилии, в Касъка остават дамите на водачите зад граница и развъждането на децата не е поверено на баби и дядовци. Шивашки цехове обезпечават работни места за съпругите на мигриралите водачи, изясняват от кметството. Повече деца се чака да учат през идната година в селското учебно заведение, в което следва разкриване на нова пристройка с още 5 класни стаи.

Над 80 от мъжете на Касъка изкарват прехраната си из пътищата на Европа, като преобладаваща част са назначени при испански работодатели. Заплащането на ТИР водачите от български компании е с към 20-30 % по-ниско от сътрудниците им в европейски, настояват от кметството. Гурбетчиите се прибират при фамилиите си нормално два пъти годишно за към месец отпуск.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР