Родопското село Давидково обърна съдбата на 11 деца, от бебе

...
Родопското село Давидково обърна съдбата на 11 деца, от бебе
Коментари Харесай

Спасиха 4 семейства от живот на палатка

Родопското село Давидково обърна ориста на 11 деца, от бебе на 4 месеца до 17-годишно, с техните родители - майки и татковци и баба им, които живеели на палатки през лятото м.г. край връх Свобода/Енихан баба. Семействата на роми и българи работели в дърводобива и живеели с многолюдните си фамилии в палатките в гората.

Съдбата им се трансформира, когато учителите от селското учебно заведение минават на домашно посещаване, с цел да видят изискванията, в които живеят и дали всички деца са обхванати в учебно заведение и детска градина. Те били сюрпризирани от чистотата в палатките, която поддържали майките Силвия, Ани, Василка и Мариана и бабата Надка и спретнатия тип на децата им, които в този момент са на следната възраст: Ванеса 4 месеца, Стоян 17 година, Мариян 12 година, Гергана 1 г и 1 месец, Надя 13 година, Ралица 12 година, Богомил 10 година, Мариана 7 година, Славка - 3 година, Иво 20 година, Найден 16 година

С настъпването на зимата кметицата на Давидково Севда Чолакова, дружно с учителите от учебното заведение и детската градина, работодателите им Росен Кокалов и Малин Суров вземат решение да ги приютят в селото, написа в. "Марица ". Семействата са настанени в неизползваемо крило на някогашната болница, което е с обособен вход. Вътре имат обикновени условия за живот - кревати, спални, кухня, баня и тоалетна. Междувременно децата вървят постоянно на учебно заведение и детска градина, а Татяна Чолакова от селото стартира акция за дарения за бедните фамилии, в която се отзовават десетки хора от региона.

Кампанията се разраства с присъединяване на доста хора и от Смолян, както и съдействието на трима общински кмета от района - кмета на Баните Милен Белчев, фамилията на кмета на Девин Красимир Даскалов и кмета на Мадан Фахри Молайсенов. От Смолян тази седмица отпътуват внушителни партиди от дарения от облекла за децата и родителите, домакинска посуда и уреди, хранителни артикули, а следва от Движение за права и свободи - Мадан да връчат на фамилията парична сума и нова секция с бюро и стол за учениците в фамилиите.

"Семействата са трогнати от вниманието към тях. Те са доста скромни и работливи, поддържат чисти както пространствата, в които живеят по този начин и децата и себе си. Занимават се с дърводобив, само че през зимата мъжете нямат работа в гората. Много са съществени хората, на всички места където работят са регистрирани с местопребиваване, получават си детските надбавки, децата им посещават детска градина и учебно заведение постоянно, безусловно виновни, най-малко от моите наблюдения. Искат децата им да вървят на учебно заведение, желаят да си заплащат сметките, желаят да вървят на работа, не желаят да получават помощи на готово, желаят да се включват в публични действия ", споделя Татяна Чолакова.

Като виждали в селото, че новодошлите им съселяни са виновни, почнали да се интересуват от тях и като работна ръка. "Една от майките със синът си стартира работа в завод за пелети в Давидково. В селото ни са лимитирани работните места, само че мъжете ги познават в другите гатери, виждат че може да се разчита на тях да работят и ще ги търсят. Семействата също са удовлетворени, тъй като може да искаш някого да експлоатираш, единствено тъй като е изправен пред финансови усложнения, само че са равноправни по отношение на другите служащи, и са удовлетворени от заплащането. В същото време майките споделят, че са удовлетворени, че няма разлика към децата им в учебно заведение, макар че са под прага на бедността, за разлика от други места, където са живели. Помагат им в учебно заведение да наваксат, децата ги одобряват, лекари ги наглеждат, имат достъп до аптека, обществото ги приема и закриля ", сподели Татяна Чолакова.

Според нея, с цел да одобряват по този начин външни хора в селото е отговорна "човещината у хората, която се отключва от сложните условия на живот в планината ". "Всеки се слага на тяхно място. Хората си споделят: Господи, в случай че и аз изпадна в сложна обстановка, ще желая и за мен обществото да се загрижи ", споделя Чолакова.

Кампанията продължава с дарения, които провеждат майки и баби в Смолян и хората от Давидково.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР