Родопският силивряк е известен като „възкръсващо растение“ или цветето на

...
Родопският силивряк е известен като „възкръсващо растение“ или цветето на
Коментари Харесай

Цветето на Орфей, което вирее само в Родопите

Родопският силивряк е прочут като „ възкръсващо растение “ или цветето на Орфей, което вирее единствено в Родопите . То може да издържи без вода до 30 месеца. Наричат го „ възкръсващо “, тъй като когато бъде полято или изкарано на светлина, то като че ли се съживява.

Наричат го ц ветето на Орфей , защото се счита, че се е родило от пролятата кръв на Орфей , който е бил влюбен в нимфата Евридика . Когато боговете ги разделят, той слиза в царството на мъртвите и моли Хадес да му върне Евредика.

Огорчен от отхвърли му, той сграбчва златната си лира и стартира да пее на върха на родопски рид. Скоро го откриват вакханките, които се пробвали да привлекат вниманието му. Ядосани от невниманието му, стартират да го целят с камъни и захвърлят лирата му в реката. Тогава се случва знамение. Лирата стартира да пее сама, а от кръвта му е изникнало чудното цвете.

Траките са добавяли цветето на Орфей в божествената напитка амброзия . Римляните също са вярвали, че то подарява здраве и дългоденствие, по тази причина са го изразявали на монети.

Възкръсващото растение има подмладяващо и тонизиращо деяние. То пречиства кръвоносните съдове, черния дроб, бъбреците и стомаха и се приема под формата на чай.

 f Thinkstock
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР