Родопският край е известен със своите съхранени традиции и неподправен

...
Родопският край е известен със своите съхранени традиции и неподправен
Коментари Харесай

Най-добрите родопски специалитети

Родопският край е прочут със своите съхранени обичаи и автентичен планински дух. Той е от дребното кътчета в България, в които можете в действителност да се върнете обратно във времето и да пробвате неустоимите ястия, приготвяни от нашите баби и прабаби по непокътнати старинни предписания. Ето някои от най-популярните родопски специалитети, които можете сами да приготвите:

Смилянски фасул

Необходими артикули: 1/2 кг смилянски фасул, 1 глава кромид лук, 1 морков, 3 нарязани на кубчета домати, 3 с. л. брашно, 1 суха алена чушка, 2 с. л. червен пипер, 3 с. л. масло, сол на усет, няколко стръка свеж магданоз и свеж джоджен.

Начин на подготвяне: Накиснатият авансово фасул се измива и се поставя на котлона да ври. След като изхвърлите първите две води го изчаквате да поомекне и добавяте към него нарязаните на ситно лук, морков и чушка. Направете запръжка от маслото, брашното и аления пипер и откакто всички артикули са подготвени я изсипете в боба и прибавете доматите и всички останали подправки. Изчакайте още 5-10 минути и бобът е подготвен за сервиране.

 Най-добрите родопски специалитети

Качамак

Необходими артикули: 250 г царевично брашно, 1 ч. л. сол, 150 г масло, 250 г сирене.

Начин на подготвяне: В 3/4 л вода се поставя солта и се изчаква водата да заври. Наведнъж се изсипва в нея брашното и благодарение на дървена пръчка или точилка се прави дупка в средата на получилата се купчинка.

След към 7 минути започнете да бъркате брашното с пръчката на една страна до приемането на тесто. Към него се прибавя затопленото авансово масло и натрошеното сирене. Отново се разбърква и по този начин полученият качамак е подготвен за сервиране.

 Най-добрите родопски специалитети

Овнешка супа-пача

Необходими артикули: 500 г овнешко месо от ребрата, 1 глава чесън, 3 с. л. оцет, 1 стрита суха чушка, 3 яйца, сол и черен пипер на усет.

Начин на подготвяне: Овнешкото месо се поставя да ври и откакто омекне се изважда от водата, нарязва се и се връща още веднъж в бульона, като към него се прибавя и сухата чушка. През това време чесънът се счуква и откакто продуктите на супата са подготвени се прибавя към нея дружно с оцета и солта. Накрая от яйцата се прави застройка, подправя се с черния пипер и се изсипва в супата-пача.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР