Родопска кравеферма ще затвори врати до края на годината, тъй

...
Родопска кравеферма ще затвори врати до края на годината, тъй
Коментари Харесай

Кравеферма дава 3000 лева на семейство, няма желаещи

Родопска кравеферма ще затвори порти до края на годината, защото стопаните ѝ не могат да си намерят служащи. Заплатата, която оферират на семейство кравари, е 3000 лв. на месец, написа " Агро вести “. Въпреки това никой не желае да се хване на работа, споделя собственичката на стопанството в смолянското село Кошница Валя Каменова.

Липсата на работна ръка е единствената причина дългогодишната учителка по български език Валя и брачният партньор ѝ – пожарникарят Минчо, да възнамеряват затваряне на кравефермата. Каменови нямат други недоволства – двамата гледат към 30 дойни крави, като с юниците и телетата животните наброяват 60. Породата е българско родопско говедо (БРГ) - кръстоска сред аборигенната късорога родопска крава с британската порода Джерсей, селектирана през 1954 година в комплексната опитна станция в Смолян.

Говедата са под селекционен надзор, а стопанството пета година получава дотации по размер 10 от ПРСР 2014-2020 година “Агроекология и климат ". Каменови са декларирали за подкрепяне общо 300 декара лична и наета с арендни контракти земя.

“Заслужава си и сме удовлетворени, само че имаме потребност от анулация, тъй като не смогваме. От май месец не сме слизали в селото, тъй като не можем да намерим служащи – младежите не желаят да работят. Търсят работа от 8,00 до 17,00 часа. Някои пък избират да са на трудовата борса или да чакат майките ѝ бащите им да им дават пари ", споделя Валя Каменова.

И макар положителните условия, които фамилията предлага – 3000 лева месечен приход на семейство и почивни дни, никой не желае да поставя тежък физически труд в кравефермата в Кошница. Откъм естествени дадености селото е благословено – няма промишлени замърсители и природата е девствено чиста. Селото е заобградено от пасища и ливади с тучна планинска трева. През селото протича река Арда, увенчана с дребния изящен каньон Горло, в близост има 10 пещери, отсам минава остарял римски път за Константинопол, а наоколо е крепостта Калето, издигната през VI век по времето на император Юстиниан.

Въпреки положителните условия, никой не желае да се занимава със земеделие и отглеждане на животни, нито с развиване на туризъм. От година на година селото от ден на ден обезлюдява – в случай че в края на 2015 година, по данни на Национален статистически институт, жителите са били 67 души, през днешния ден те са по-малко от 50, и то най-вече в пенсионна възраст. В цяло село Кошница има единствено две деца.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР