Родопска гайдарска сюита в изпълнение на над 300 гайдари ще

...
Родопска гайдарска сюита в изпълнение на над 300 гайдари ще
Коментари Харесай

Днес се открива Роженският събор

Родопска гайдарска сюита в осъществяване на над 300 гайдари ще звучи през днешния ден на откриването на Националния събор на националното творчество и отглеждане на животни "Рожен 2019 ", оповестиха уредниците от съдружие "Рожен - завещание в бъдещето ".

Спектакълът за разкриване на събора със 100-годишна традиция е с присъединяване на отбор "Родопа ", Валя Балканска, Петър Янев. Над 3500 реализатори от цялата страна ще вземат участие в Националния фолклорен конкурс, който е част от събора. На Роженска сцена ще бъде показана за първи път и авторската фолклорна ария, отдадена на освободителя на Родопите полк. Владимир Серафимов.

През трите съборни дни от 19 до 21 юли тъкмо в 12 часа на обяд ще се извива Роженско хоро, в което уредниците чакат да се включат хиляди посетители на събитието. Изпълненията на участниците във Фолклорния конкурс са на 4 подиуми в съборното населено място на фона на 320-метрово българско знаме, разгърнато на поляните.

Изложения на артикули от български ферми, занаятчийски творби, етнографски и музейни изложения са включени в програмата на събора. В първия ден на фестивала ще бъде открита музейна експозиция "Рожен- духът на Родопите ".

Етноселище ще показва възстановки на възрожденски къщи от разнообразни етнографски области на страната. Програмата на първия ден ще приключи с концерт "Рожен - духът на България " от 20 часа на сцена 2.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР