Родопчани блокираха международен път, Близо за час международният път Смолян

...
Родопчани блокираха международен път, Близо за час международният път Смолян
Коментари Харесай

Родопчани блокираха международен път заради свлачището край Тикале

Родопчани блокираха интернационален път, Близо за час интернационалният път Смолян - Средногорци - Мадан, в региона на свлачището край Тикале бе блокиран от десетки недоволни родопчани от темповете, с които се работи по почистване на скалните маси.

Протестът бе проведен, посредством обществените мрежи и тази заран в към 8.00 ч. хора от най-засегнатите обитаеми места в района, в това число и от Мадан запречиха придвижването, което сега се прави по обходният път през с. Влахово. Исканията им са неотложно да се вземат ограничения и да се пусне основният път за придвижване, защото съгласно тях обходният е рисков и всеки ден рискуват живота си преминавайки през него, защото е много стеснен, а тук-там е с огромен надолнище.

Пътят Смолян - Средногорци - Мадан бе блокиран от свлачище при започване на март, като от 6 април бе пуснат обходният маршрут.

Протестиращите желаеха неотложно да се пусне основният път за прекосяване, в случай че би трябвало да се инсталира и светофарна уредба. Те са възмутени от обстоятелството, че камъкът, който е комплициран сега и попречва придвижването се маха за избрани тежкотоварни камиони на компания, която има база наоколо. Според тях това е неприемливо и в случай че веднъж е рисков, то това е в действие за всички транспортни средства, а освен за избрани.

На място дойде регионалният шеф на Смолян Недялко Славов, дружно с шефа на Областно пътно ръководство инж. Костадинка Миланова. Славов се опита да успокои протестиращите, като съобщи, че не е спирано да се работи по казуса и се надява на 15 септември по основния път към този момент да се минава. Той уточни, че сега е поръчана високоякостна мрежа от Швейцария, която ще се инсталира. Насъбралите се хора се възмутиха от периодите, които чуха и остро реагираха.-->

Според тях, към този момент пети месец се бави решаването на казуса, което им основава съществени грижи, даже и в отношение на Спешната помощ. Те упорстват за неотложно стартиране на пътя, като това в случай че не се случи през идната седмица, то те още веднъж ще блокират пътя, като се заканиха този път това да се случи в ранните часове и да не се отстъпва, до момента в който не се изпълнят настояванията им. Според Славов, те се преценяват с мнението на специалистите, съгласно които пътя на този стадий не може да бъде пуснат в придвижване. Той също удостовери, че през последните месеци свлачището не е помръднало, даже и при последните съществени превалявания.

Според регионалният шеф, това се дължало на взетите ограничения и запълването на пукнатините с мембрани, които не разрешавали навлизането на вода в тях. Славов прикани хората за още малко самообладание, като ги увери че са поети ясни задължения за стартирането на сектора до есента и никой не е мислил и обходният път да се употребява през зимата.

Протестиращите бяха безапелационни, че още веднъж ще са на пътя, в случай че най-късно до 1 август няма резултат от техните претенции.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР