Родният проект ще е без улей и олимпийско селоПрез годините

...
Родният проект ще е без улей и олимпийско селоПрез годините
Коментари Харесай

Евтини игри у нас? Мисия възможна

Родният план ще е без улей и олимпийско село

 28_1_195104 През годините олимпийските игри се трансфораха в голямо събитие. От възраждането им в Атина през 1896-а е минало доста време и съвсем нищо не е същото. Олимпийската фантазия и девизът „ По-бързо, по-високо, по-далече “ отстъпиха място на гигантските церемонии и милиардните бюджети. Вече никой не може да си показа най-голямото спортно събитие в света без спонсорството на най-големите мултинационални корпорации.

Първата огромна драма беше в Монреал през 1976-а, когато уредниците излязоха на загуба, само че трябваше да минат десетилетия преди в МОК да осъзнаят, че е в техен интерес да охлаждат ентусиазма на претендентите за домакинство. Съоръженията от вторите игри в Атина (през 2004-а) стоят неизползвани, с цел да припомнят за неразумните разноски по построяването им в страна, която сега се чуди по какъв начин да разсрочи големите си задължения.

Още по-голям принос за „ гигантизирането “ на игрите дават Китай и Русия. Игрите Пекин 2008 трябваше да е легитимирането на Китай измежду водещите страни в света, както преди този момент беше с Токио 64 и Сеул 88. Зимната олимпиада в Сочи пък надмина неведнъж всички показа за безумно харчене – 51 милиарда $ отидоха за строителството на спортни уреди и изцяло преустрояване на покрайнините.

Този развой обаче стартира да отхвърля доста претенденти от опитите им да одобряват олимпийски събития. В богати страни като Германия, Швейцария и Норвегия преразгледаха проектите си да желаят семейства, а локалното население изрично отхвърли кандидатурите на референдуми. В МОК бързо схванаха, че нещо би трябвало да се промени.

Така през днешния ден комитетът поема част от тежестта при организацията на събитията. Това разреши на Рио 2016 да организира летните игри макар големите проблеми в Бразилия. Олимпийската взаимност е част от плановете и за Токио 2020, Париж 2024 и Лос Анджелис 2028, макар че никой не се съмнява във опциите на градовете-домакини.

Тази смяна в разпоредбите на играта още веднъж дава късмет на по-малки страни да одобряват олимпийски събития и възроди българската фантазия най-престижният конгрес да пристигна в София. Трите несполучливи кандидатури в края на предишния и началото на новия век построиха избрана известност на страна пред МОК. Идеята за „ огромна “ зимна олимпиада обаче надали би имала триумф – идващият ни късмет е чак за 2030-а, което е прекомерно надалеч, а и планът ще е прекомерно огромен. Но юношески игри са изцяло по силите ни.

Именно това означи и президентът на МОК Томас Бах при визитата си у нас предишния месец. В бизнеса със спортните семейства си има ред и няма по какъв начин една страна да одобри най-голямото събитие, без преди този момент да е предходна по „ всички стъпала “ – младежки, юношески, студентски, за хора с увреждания и т. н. Олимпиадата и международните шампионати са единствено върхът на айсберга, а под него е набраният опит от организационна работа през годините. Именно по тази причина Бах беше толкоз впечатлен, че България приема по едно и също време три международни шампионати – по волейбол, гребане и художествена гимнастика.

„ Направихте олимпийски връх – призна главата на олимпийското придвижване. – В Германия сме организирали до 11 международни за година, само че в никакъв случай три по едно и също време. “

Томас Бах беше за първи път у нас в качеството си на президент на МОК, само че познава чудесно България и най-много развиването на зимните спортове у нас. Именно той предложи на премиера Бойко Борисов страната да се кандидатира за юношески игри. Разликата с „ огромните “ е и в процедурата по избирането на домакина – тук няма конкурс сред кандидатурите, представяния, инспекции. Изпълкомът на МОК ги преглежда и утвърждава една от тях, а обещанието на Бах за поддръжка може да се каже, че значително е определящо.

Организацията на младежките игри е и неведнъж по-евтина, още повече, че 50% от разноските се поемат от МОК, в това число за пътешестване и нощуване на олимпийските делегации. Изискването е градът-домакин да посрещне игрите със съществуващите уреди, без да построява нови. Това е съгласно политиката на комитета олимпиадата да стане част от живота на локалната общественост. Не всички уредници съблюдават това предписание, защото някои считат, че олимпиадата е добър мотив да реновират инфраструктурата си.

Според спортния министър Красен Кралев, общите разноски ще са в границите на 30-40 милиона евро. По време на визитата си в Буенос Айрес, където се организират летните игри за младежи, той се срещна с вицепрезидента на МОК Угюр Ерденер, ръководител на комисията по оценяване на кандидатурите. Според него българският план е „ задача допустима “, още повече, че ще бъдем съветвани от уредниците на Лозана 2020.

Държавата на процедура няма да се ангажира с никакви бюджетни разноски към събитието, с изключение на създаване на ски шанца. Това е главното зимно спортно оборудване, което към този момент липсва у нас. Улеят за бобслей и шейни, който по традиция е най-скъпата инвестиция на домакините на зимни олимпиади, не е необходим за „ дребните “ игри, което е основна разлика.
 Едно от дребното неща, които София би трябвало да поправи за игрите, са лифтовете на Витоша. Едно от дребното неща, които София би трябвало да поправи за игрите, са лифтовете на Витоша.
Няма потребност и от олимпийско село. Организаторът би могъл да построи жилищен комплекс, само че София е най-големият град, който би приел сходно събитие и би могъл да одобри олимпийските делегации в хотелската си база. На зимни игри за младежи спортистите и членовете на екипите са не повече от 5000 души.

Колкото до спортните събития, „ Арена Армеец “ и Зимният замък, който неотдавна бе главно ремонтиран, могат да поемат ледените надпревари. За тези навън може да се употребяват пистите на Витоша и вероятно в курорта Боровец. Самият Бах е огромен обожател на планината до столицата.

„ Погледнете изискванията – неповторими, София и планината Витоша – всичко си имате – съобщи президентът на МОК при визитата си у нас. – Вашата столица разполага с съвременна инфраструктура, която подсигурява, че можете да бъдете домакини на сходно спортно събитие. Имам поради както за спортовете навън, по този начин и за тези в зала. Видях също условия за съвременен пресцентър, който да одобри публицисти от целия свят. На Витоша към този момент има съществуващи уреди за ски, само че се нуждаете от рационализация, а това е част от подготовката за всяко едно домакинство на огромен конгрес. “

Да, Витоша наподобява прелестно като контур край София, само че към ски оборудванията там към момента има доста проблеми. Основният е законовата база, която попречва притежателя да подмени остарелите лифтове. В огромната олимпийска тематика това може да наподобява като техническа детайлност, само че от време на време дяволът е в детайлите…
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР