Родните зеленчукопроизводители не успяват да пласират цялата си продукция, въпреки

...
Родните зеленчукопроизводители не успяват да пласират цялата си продукция, въпреки
Коментари Харесай

Българският домат не е предпочитан от търговците

Родните зеленчукопроизводители не съумяват да пласират цялата си продукция, макар че тя като вкусови качества е желана от купувачите. Причината - високите цени по отношение на вносните зеленчуци, оповестява бТВ.

В пловдивското Ново село традицията да се отглеждат обичайни български сортове домати е към момента жива.

" Аз създавам към 300 тона домати на сезон. Хората имат интерес към българското, към родното, само че става все по-трудно производството “, споделя Атанас Ненков, зеленчукопроизводител, с. Ново село.

Атанас Ненков обработва 15 декара оранжерии. В тях към момента доминира достоверният локален български розов домат.

Търсенето и цените на българските зеленчуци не са се повлияли съществено от пандемията. Атанас даже е съумял тази година да усили площта на оранжериите с вярата да заложи и на различни сортове:

" Почти цените са едни и същи на стоката. Увеличих площите. Трябва да сме настоящи на пазара, би трябвало да имаме повече площи, да произвеждаме повече. "

Българският селски розов домат е по-вкусен от хибридите, само че е по-нетраен. Атанас е заставен да създава и хибридни сортове.

" Това е хибрид. Различен е от селския домат. Може да видите самички какъв брой доста домати има накичени на плодовете... Селският домат е по-вкусен. Това е по-дървен домат, хибридът. Но е по-издръжлив. Селският не е доста устойчив ", счита зеленчукопроизводителят.

Много от сътрудниците на Атанас, които залагат на българското, не съумяват да пласират цялата си продукция. Заради цените: " Някъде има нещо сбъркано. В самата верига. Значи, от мен взима домата на една цена, той отива на борсата – друга цена. Докато стигне до действителния покупател на домата, цената се оскъпява може би в пъти. "

Родните зеленчукопроизводители не са равнопоставени с сътрудниците си от Гърция.

" Сега гърците взимат едни дотации, тяхната стока идва на нашия пазар, ние взимаме други дотации “, споделя Ненков.

Атанас Ненков е уверен, че би трябвало да бъде фиктивен някакъв механизъм за отбрана на българското, изключително във връзка с зеленчуците, внасяни отвън Европейския съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР