Родните розопроизводители са изправени пред нов проблем като дори се

...
Родните розопроизводители са изправени пред нов проблем като дори се
Коментари Харесай

Родни розопроизводители искат по-добри изкупни цени и финансова помощ

Родните розопроизводители са изправени пред нов проблем като даже се стигна и до протести в сектора. В разгара на акцията стотици от тях в региона на Стрелча изоставиха масивите си необрани в символ на митинг. 50% от реколтата тази година съзнателно ще изгние по полето. Причината – огромните преработватели отхвърлиха да изкупят цялата им продукция, оповестява NOVA.

Тази година предприятията у нас ще могат да обработят единствено една трета от реколтата, защото в складовете има залежала подготвена продукция от предходната година, която не могат да продадат.

Стотици тонове розов цвят окончателно капят в масивите на Стрелча. Вместо да потеглят към розоварните 50% от продукцията в Средногорския град ще изгние по полето. Веселин има 37 декара с фамозната маслодайна роза „ Дамасцена ”. До последно ги е гледал с вярата,че ще завоюва десетки хиляди левове. Сега няма да вземе и стотинка.

„ Няма искащи да берат на 70 стотинки. Уж всеки претендира, че е гладен, а когато им предложихме на 70 ст. да берат, плюс заплатен превоз, не се откриха служащи ”, изяснява Веселин Ганчев, розопроизводител и притежател на розоварна.

„ Договорът ни е на 1,80, което не е задоволително. А дали ще ги платят, също не сме сигурни ”, изяснява Стойна Кекова.

„ Аз желая да разгласят най-малко минимална цена. И тогава всеки да си направи сметка дали ще гледа рози, или няма да гледа ”, декларира Мачо Мачев, розопроизводител.

В региона на Стрелча са наранени 200 производители. Разгневени, те се събраха пред общината с искане за финансова помощ от страната. На място дойдоха специалисти от земеделското министерство, с цел да ревизират какъв брой от производителите дават отговор на критериите по Закона за маслодайната роза, с цел да бъдат сертифицирани. Едва по-късно ще бъдат вписани в регистъра на ведомството.

„ Протоколът, който ние издаваме, също ще бъде отразен в регистъра и ще служи на производителите да подписват контракти с розопреработвателите ”, изясни Бистра Павловска, изпълнителен шеф на ИСАС към Министерството на земеделието. „ Въпросът за дотациите се разисква в министерството, само че е прекомерно рано и аз не мога да кажа нищо в тази посока. Но въпросът за поддръжка на производителите стои на дневен ред на министерството ”.

Само тези, които отглеждат чисти сортовете „ Дамасцена “ и „ Алба “, ще могат вероятно да получат дотация от страната.

50% по-ниска изкупна цена за кг розов цвят оферират тази година  големите преработватели. Мотивът за понижението - международната пандемия от ковид.

„ От 1,70 до 2,10 - другите компании друго купуват. Едната розоварна от предходната година още не им е платила ”, изясни Ангел Ангелов, прекупвач.

Единствената розоварна в района на Стрелча тази година няма да преработи и кг розов цвят.

„ Имам много налична стока от предходната година и не ми е стопански преференциално тази година да не преставам да натрупвам стока върху стока. Летищата не работят, магазините за парфюмерия не работят, ние не продаваме парфюми на магазините ”, изяснява Веселин Ганчев, розопроизводител и притежател на розоварна.

Производителите в Стрелча се заканиха, че  догодина ще изкоренят насажденията си и вместо рози ще отглеждат картофи и лук.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР