, роднините на починалите 15 български туристи и останалите около

...
, роднините на починалите 15 български туристи и останалите около
Коментари Харесай

11 г. след трагедията в Охридското езеро още няма обезщетения за пострадалите

, роднините на умрелите 15 български туристи и останалите към 35 избавени, още чакат обезщетения за претърпените премеждия. Делото стигна до Върховен касационен съд, само че бе върнато за ново разглеждане на Софийски апелативен съд.
На 5 септември 2009 година 55 български туристи се качват на корабчето " Илинден ", с цел да пътуват към манастира " Св. Наум ". Трагедията се разигра към 11 часа, когато корабът потъва за минути на към 200 метра от брега на езерото. 15 души са извадени мъртви, останалите са избавени.
 Разрушиха паметника на починалите в Охридското езеро българи, Министерство на външните работи осъди вандализма Разрушиха паметника на починалите в Охридското езеро българи, Министерство на външните работи осъди вандализма
Паметникът на брега на Охридското езеро, който бе открит в памет на българските туристи, изгубили живота си при потъването на кораба &l...
На три инстанции съдът в Република Северна Македония осъди капитана на кораба Сотир Филевски и застрахователния сътрудник от компанията " Лойд " хърватина Бранко Баич на по 1 година затвор. Невероятен жест направи една от наследниците на умрял по време на делото в македонския съд. Тя подари осветена икона персонално на капитана Филевски, тъй като той незабавно се е хвърлил във водите на езерото, с цел да избавя хората.
Филевски изтърпя присъдата си, а Баич още се търси. Германската компания " Лойд " към този момент се е обединила с норвежка, а корабът е нарязан на скрап.
" Илинден " е пуснат на вода през 1924 година, взел участие е в три войни като боен катер, по него са правени механически реконструкции, с цел да може да транспортира туристи. Около година преди случая Бранко Баич дава наставления до капитана Филевски в период от 3 месеца да бъдат отстранени разнообразни проблеми – липса на избавителна лодка, ремонт на машинното поделение, неустойчивост на плавателния съд. Това не е направено и все пак, Баич дава позволение за корабоплаване и документ за валидност.
Наследниците на умрелите и потърпевшите туристи заведоха дело в българския съд за обезщетение против застрахователната компания. На втора инстанция Софийски апелативен съд присъди компенсации общо за към 5 млн. лева на всички наследници, като сумите варират от 120 000 до 160 000 лева на всеки.
 Охрид незабавно възвърне паметника на жертвите от кораба Илинден Охрид незабавно възвърне паметника на жертвите от кораба " Илинден "
Паметникът на брега на Охридското езеро в памет на българските туристи, изгубили живота си при потъването на кораба " Илинден ", който бе...
Делото стигна трета инстанция във Върховен касационен съд, само че през юли т. г е върнато за ново разглеждане от различен състав на Софийски апелативен съд и към момента не е завършило. Очакванията са след към 1-2 години делото да завърши и околните да бъдат обезщетени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР