Роднини и приятели на жертви на жестоки престъпления се събраха

...
Роднини и приятели на жертви на жестоки престъпления се събраха
Коментари Харесай

Почернени родители поискаха премахване на съкратеното следствие

Роднини и другари на жертви на жестоки закононарушения се събраха на митинг пред Народното събрание, с който настояха за незабавни промени в българското наказателно законодателство. Техните претенции са общо 11, само че водещото измежду тях е унищожаване на съкратеното правосъдно разследване, което разрешава понижаване на присъдата на обвинени с до една трета, в случай че причинителят признае виновността си.

Протестиращите са организирали и подписка, основател на която са роднините на 7-годишната Криси, убита в сливенското село Сотиря преди месец.

Сред протестиращите се чуват даже и оферти за връщане на смъртното наказване, каквото в страната ни не се извършва от 1990 година.

За да поддържа хората, при протестиращите пристигна водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Нейната парламентарна група към този момент внесе законопроект, който планува при съществени закононарушения, каквито са убийствата и тежките телесни повреди, да не се ползва съглашение в съда. „ Така беше до 2009 година в българското наказателно право и желаеме това да се върне “, съобщи Нинова пред протестиращите.

Лидерът на левицата обаче не изрази увереност, че в България би трябвало да се върне смъртното наказване, както упорстват някои роднините на жертвите. „ Не мисля, че би трябвало да стигаме до такава степен. Самата подписка, която провеждат, и диалозите, които имахме с тях, бяха за правдивост посредством пожизнен затвор, без право на подмяна “, разяснява още Нинова.

Тя прикани по тези тематики политиците да не се разделят на ръководещи и съпротива изрази разтревоженост от законодателните оферти на ГЕРБ.

Според ГЕРБ не би трябвало да отпада институтът на съкратеното произвеждане, само че би трябвало да се даде опция на съда да реши дали е възможно да бъдат намалявани наказванията на причинителите на тежки закононарушения.

Законодателни оферти има и от депутатите на Вътрешна македонска революционна организация, а от Движение за права и свободи показаха подготвеност да поддържат работещи оферти за отпадане на съкратеното разследване при тежките закононарушения. Всички промени са подадени в деловодството на Народното събрание и следва дебатирането им в пленарна зала. За през днешния ден пък се чака да ги разиска правната комисия в Народно събрание. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР