Роднина на заместник-кмета по строителството в Перник печели обществена поръчка

...
Роднина на заместник-кмета по строителството в Перник печели обществена поръчка
Коментари Харесай

Роднина на зам.-кмет на Перник спечелил поръчка за 370 000 лв.

Роднина на заместник-кмета по строителството в Перник печели социална поръчка за ремонт в града.

Договорът е на стойност 368 982 лева с Данък добавена стойност за реорганизация и рехабилитация на мост над р. Струма. Проектът се финансира по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020, заяви Антикорупционният фонд.

Обществената поръчка печели „ Виа Интелего “ ООД с шеф инж. Иво Гаджов, който е първи братовчед на заместник-кмета по строителството в общината, инж. Владислав Караилиев. Съгласно Закона за публичните поръчки (ЗОП), в процедури като тази в Перник не могат да вземат участие сдружения, ръководени от лица, свързани с възложителя. Същото ограничаване е планувано категорично и в документите за присъединяване в публичната поръчка. При подаване на офертата участникът е трябвало да подаде декларация, удостоверяваща неналичието на такава съгласуваност.

От АКФ са попитали общината инж. Гаджов е подавал декларация за липса на условия по член 47, ал.1 и ал.5 от Закон за обществените поръчки (отм.), помолили и за копие от съответната декларация. В получения отговор от Вяра Церовска, кмет на Перник, се споделя, че заради отвод от страна на „ Виа Интелего “ ООД не ни се дава копие на декларацията. Кметът ни насочи към Профила на купувача на интернет-страницата на Община Перник и към оповестените протоколи от работата на комисията по публичната поръчка, в които няма данни за неналичието на подадена такава декларация, осведомят от АКФ.

Възниква въпросът дали инж. Гаджов е дал погрешни данни в тръжните документи като е пропуснал да заявява, че е обвързван с лице, заемащо управителна служба в организацията на възложителя.

Алтернативата е, че комисията не е отразила вярно в протоколите съществуването или неналичието на съответната декларация и непозволено не е отстранила от присъединяване „ Виа Интелего “ ООД. На тези въпроси следва да отговорят Прокуратурата и Агенция за държавна финансова ревизия (АДФИ), които са сигнализирани от АКФ.

Сигнал по отношение на подозрения за спор на ползи е изпратен и до Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ), защото от Община Перник не предоставиха безапелационен отговор на въпроса заявил ли е заместник-кметът по строителството съществуване на частен интерес по отношение на съответната социална поръчка.

Съмненията за съществуване на спор на ползи произтичат и от състава на комисията за осъществяване на процедурата. Трима от петимата членове на комисията, включително и нейният ръководител, са чиновници на общината точно в ресора на заместник-кмета по строителството.

От АКФ чакат АДФИ да ревизира и условия, свързани със забавянето на строителните работи, без това да докара до наказания за изпълнителя. Според контракта срокът за осъществяване на рехабилитацията е не повече от 194 календарни дни. Реално поръчката се извършва за 287 дни – с 93 дни повече от плануваното по контракт.
Работата по плана стопира три пъти за общо 95 календарни дни заради влошени метеорологични условия и условия, избрани като независещи от компанията реализатор и Община Перник. Възможност срокът да спре да тече при настъпване на неподходящи метеорологични условия за сезона е планувана в контракта.

Във връзка със забавянето на осъществяването поискахме по реда на Закона за достъп до социална информация копия на констативните протоколи за съществуване на неподходящи метеорологични условия и формалните информации, издадени от Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките. От всички налични документи не излиза наяве дали са били налице неподходящи метеорологични.

Дори метеорологичните условия да не са разрешавали техническото осъществяване на плана, това е трябвало да бъде планувано от изпълнителя при правене на предлагането за присъединяване в публичната поръчка и не може да бъде съображение за прекъсване на работата. Отговорността уредена в контракта се равнява на 0.05% от контрактуваното заплащане за всеки отложен ден, само че не следва да надвишава 20% от цената на контракта.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР