Родни фирми внасят у нас употребяван текстил по 50-55 евро

...
Родни фирми внасят у нас употребяван текстил по 50-55 евро
Коментари Харесай

Германци носят старите ни дрехи

Родни компании внасят у нас използван текстил по 50-55 евро цента кг


Сивият бранш стига 40%


Германци купуват български облекла втора ръка. Фирми у нас към този момент събират и сортират използвани облекла, които по-късно продават онлайн или в магазини за такива артикули. По данни на Асоциацията на преработвателите на облекла втора ръка над 50 000 тона остарели облекла се обработват в България за година, като множеството са импорт от Западна Европа. Средната цена, на която влизат у нас, е 50-55 евро цента за кг.

70% от тях са годни за повторна приложимост, 15% отиват за преработване, а 10% – за памучни парцали за индустрията. Едва 3% се пращат за депониране, уточни Севдалин Спасов, ръководител на асоциацията.

У нас остава единствено най-качествената стока, а останалата я изнасяме за страни отвън Европейски Съюз. Например в Пакистан се осъществят такива облекла, които тук никой не би купил, даже единични обувки, поради ниския стандарт на живот там, изясни той. По думите му е илюзия, че България събира изхвърления текстил от Западна Европа. Много по-големи сортировачи от нас са Полша, Унгария, Холандия и Белгия.

От асоциацията се оплакаха от сивия бранш в сектора, който доближава 30-40%. Става въпрос за незаконен импорт на облекла втора употреба, които след това никой не знае какво се случва с тях. Те се изхвърлят нерегламентирано и даже се употребяват за отопление, уточни Спасов. По думите му концепцията да се вкара продуктова такса върху този текстил не би решила казуса със замърсяването. Такава такса няма на никое място в Европа и в случай че се вкара у нас, ще оскъпи стоките, а те се купуват главно от хора с ниски приходи, безапелационен е той.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР